Strani studenti na stručnom usavršavanju u kompaniji m:tel

Glas Srpske
Strani studenti na stručnom usavršavanju u kompaniji m:tel

M:tel, kao društveno odgovorna kompanija, pored podrške koju pruža pojedincima i kolektivima u BiH, uspješno sarađuje i sa Udruženjem za međunarodnu razmjenu studenata IAESTE. Saradnja koja traje već punih 14 godina omogućava dolazak stranih studenata na praksu, ali i odlazak studenata iz naše zemlje na stručno usavršavanje u inostranstvo.

Na ovaj način najbolji studenti elektrotehnike iz cijelog svijeta dolaze u kompaniju m:tel gdje, uz iskusne mentore, stiču praktična znanja u oblasti informacionih tehnologija i telekomunikacija.  Iako je stručno usavršavanje u kompaniji primaran razlog njihovog boravka, studenti imaju priliku upoznati tradiciju i kulturu zemlje u koju dolaze, te svoja pozitivna iskustva prenijeti po povratku u matičnu državu. Koliko je ovaj vid razmjene studenata značajna podrška mladim ljudima, najbolje govore iskustva trojice studenata koji ove godine borave u BiH i svoju praksu obavljaju u kompaniji m:tel.

Gunnar Lid dolazi iz Osla u Norveškoj i diplomac je na Univerzitetu NTNU u oblasti elektrotehnike. Smatra da će, za vrijeme boravka u velikoj telekomunikacionoj kompaniji kakva je m:tel, mnogo toga naučiti.

„Već sam imao priliku da vidim jednu od baznih stanica poslednje generacije i novi data centar u Banjaluci, gdje su mi saradnici kompanije detaljno objasnili kako je tekao rad na njihovom osposobljavanju, ali i izazovima s kojima su se susretali", rekao je Lid.

Prema njegovim riječima, to je bila sjajna šansa da nauči dosta o ovom vidu tehnologije, a kada je u kancelariji kaže da voli čitati i proučavati stručnu literaturu. Siguran je da će iskustvo u kompaniji m:tel biti relevantno za njegovu karijeru inženjera elektrotehnike.

„Volio bih da radim u telekomunikacijskoj kompaniji, jer me tehnologija jako interesuje. Iskustvo stečeno u kompaniji u inostranstvu se smatra vrlo korisnim prilikom prijave za posao u mojoj zemlji. Takođe, znanja koja sam stekao ovdje su jako vrijedna", navodi on.

Iako je kratko u BiH, oduševljen je onim što je do sada vidio, a pored obavljanja prakse u kompaniji,  prisustvao je kulturnim dešavanjima i bio akter sportskih i rekreativnih aktivnosti.

„Nedavno smo išli igrati paintball u okolini grada, a proteklog vikenda organizovan je skup za sve studente na razmjeni u Bosni i Hercegovini, gdje je predstavljena kuhinja iz svih krajeva svijeta. Planiramo da idemo na rafting, a bili smo i na Demofestu", dodaje on.

Krzysztof Celmer je završio osnovne studije elektrotehnike na poljskom Poznan univerzitetu za tehnologiju, na kojem je odlučio nastaviti školovanje i upisao master studije. Raspoređen je u odjeljenje za tehniku kompanije m:tel, gdje uz pomoć mentora, obavlja poslove crtanja mapa i postavljanja sadržaja Google earth i geo servere.

„Ranije sam bio upoznat sa mnogim CAD softverima, ali ne i sa Autocad MAP 3D i TeleCAD GIS, tako da mi je jako drago što imam priliku da se ovdje bavim time", kaže on.

U Poznanu radi kao dizajner električnih instalacija i energetskih mreža i siguran je da će sva znanja o optičkim kablovima i crtanju mapa koja stekne u m:telu u budućnosti biti korisna za njega.

„Nisam imao nikakvu šansu da prije ovoga steknem slična znanja i jako mi je drago što mogu naučiti nešto novo i korisno", naglašava on.

Navodi da stiže i da se druži sa ostalim IAESTE pripravnicima i uživa u mnogim događajima koje su im članovi ove organizacije isplanirali za vrijeme boravka u BiH.

„U julu je većina tih događaja bila baš ovdje u Banjaluci i zaista sam se odlično zabavio. Uživao sam u razgledanju grada i muzičkim festivalima. Jedan vikend smo proveli u Jajcu gdje sam vidio vodopade, koji su stvarno impresivni. U avgustu imamo planirane posjete Sarajevu, Mostaru i Beogradu", rekao je on.

Pavel Kovarik dolazi iz Češke gdje je prošlog mjeseca diplomirao na Fakultetu za elektrotehniku Tehničkog univerziteta u Pragu. Ima jako pozitivne utiske o kompaniji m:tel, gdje radi u odjeljenju koje je zaduženo za optičke prenosne mreže. Naročito važnom ističe ulogu mentora koji mu daje objašnjenja o principima i uređajima koji se odnose na ovu mrežu.

„Prije nego što sam došao ovdje nisam imao radnog iskustva, tako da nisam ni znao u kojoj bih oblasti elektrotehnike volio da radim. Tokom prakse u m:tel-u shvatio sam da su mi optičke mreže jako zanimljive, pa bih volio da pokušam pronaći posao u ovoj oblasti", ističe on.

Naglašava da je izuzetno zadovoljan boravkom u Banjaluci i brojnim sadržajima koje im svakog vikenda organizuju.

„Roštiljali smo na obali Vrbasa, a bili smo i na Zelenkovcu jedan vikend i spavali u bungalovima. Priroda je tamo zaista jako lijepa. Posjetili smo i dva festivala i muzej. Sve je to zaista bilo jako lijepo", oduševljeno kaže Pavel.

m:tel – imate prijatelje!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana