Štrajkačima Željeznica pružena zdravstvena zaštita

Srna
Štrajkačima Željeznica pružena zdravstvena zaštita

Banjaluka - Predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u pratnji Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banjaluka posjetili su danas radnike "Željeznica Republike Srpske" koji štrajkuju glađu u zgradi banjalučke željezničke stanice, upoznali se o njihovom zdravstvenom stanju i pružili im neophodnu medicinsku pomoć.

Predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske prethodno su posjetili dvojicu radnika koji su zbrinuti u Službi hitne medicinske pomoći u Banjaluci i informisali se o njihovom trenutnom zdravstvenom stanju, saopšteno je iz Ministarstva.


Osoblje Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banjaluka svakodnevno će nastaviti da posjećuje radnike i preduzima sve neophodne mjere za očuvanje njihovog zdravlja u trenutnim okolnostima, a kao i do sada, reagovaće po potrebi.

Od početka štrajka Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banjaluka pruža medicinsku pomoć štrajkačima, podsjećaju iz Ministarstva.

Prema informacijama sa kojima raspolaže Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, jednom od štrajkača izdat je račun za pruženu medicinsku uslugu u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, što se ubuduće, kako ističu, neće dešavati.

Iz Ministarstva napominju da pomenuta usluga, kao i ostale pružene u prethodnom periodu, nisu naplaćene.

"Naglašavamo da radnici koji štrajkuju glađu imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu i da će i ubuduće sve zdravstvene usluge nastaviti da dobijaju besplatno, jer su očuvanje njihovog zdravlja i liječenje osnovni prioritet", poručili su iz Ministarstva.

Radnici "Željeznica Republike Srpske" izrazili su zahvalnost predstavnicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i naglasili da imaju razumijevanje za zdravstveni sistem, a da od Uprave preduzeća očekuju redovnu uplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Zahvalnost su iskazali i prema medicinskom osoblju Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banjaluka, koje im je neprestano na raspolaganju.

Više radnika "Željeznica Republike Srpske" stupilo je 11. septembra u štrajk glađu zbog neisplaćivanja plate, naknade za prevoz, zdravstvene zaštite i toplog obroka u skladu sa zakonom, kao ni ostalih materijalnih troškova prema radnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana