Štrajkačima Željeznica RS uplaćena plata, otkazi na putu

V. K.
Štrajkačima Željeznica RS uplaćena plata, otkazi na putu

Banjaluka - Radnici "Željeznica RS" koji su u srijedu prekinuli višednevni štrajk glađu primili su avgustovsku platu i regres, ali im se, tvrde, spremaju otkazi.

Bivši štrajkač Boris Šukalo rekao je da su se iznenadili kada su vidjeli da im je uplaćen regres, uz ocjenu da im je na kraju uplaćeno i više nego što su tražili, ali da traže da se zaštite prava radnika.

- Ukazali smo na nepoštivanje Zakona o radu, da ne postoji ni zakon ni pravilnik o radu, a nemamo kolektivnog ugovora. Zdravstveno osiguranje nam odbijaju od plate, a ne ide u fondove. Gdje ide novac, ko ga krade. Dok radimo pretrage i nalaze nakon štrajka glađu, pripremaju nam otkaze. Pokrenut je disciplinski postupak jer se nas 12 nije javilo šest dana na posao, a ko se ne javi tri dana, dobija otkaz automatski. Traže nam izjave - rekao je Šukalo.

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti RS Zlatko Marin kazao je da je generalni direktor Dragan Savanović ponovo pokazao sprovođenje sile jer im nije uplaćeno ono što su tražili, a predsjednik RS Milorad Dodik obećao.

- Pokrenuli su i postupak za otkaze, ali niko neće da kaže gdje smo pogriješili jer smo mi sve uradili u skladu sa zakonom - rekao je Marin, podsjetivši da ih je samo primio Dodik od zvaničnih institucija i predstavnika vlasti.

Savanović u petak nije odgovarao za telefonske pozive, kao ni portparol tog preduzeća Nada Savić-Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana