Штрајк у Миталу Приједор због најаве отпуштања 300 радника

Срна
Штрајк у Миталу Приједор због најаве отпуштања 300 радника

Приједор - Радници компаније "Арселор Митал Приједор" одржали су данас једночасовни штрајк упозорења са којег су упутили захтјеве менаџменту да повећа плате запосленима и да спријечи отпуштање 300 радника најављено из централе компаније.

Предсједник Синдикалне организације "Арселор Митал Приједор" Саша Кукољ рекао је да су се синдикалци одлучили за једночасовне обуставе рада да би скренули пажњу на проблеме, изнијели захтјеве и дали рокове у којима би управа требало да одговори на њих. 

"Борбом у оквиру закона желимо да та одлука буде повучена и прихваћен захтјев за повећање плата, јер се бојимо да ћемо доћи у ситуацију тоталног одласка људи са ових простора и напуштања наше фирме", рекао је Кукољ новинарима у Приједору. 

Он је оцијенио да 300 радника може бити отпуштено у уређеним земљама, док би то у БиХ и Републици Српској значило колапс. 

Кукољ је нагласио да би тражено повећање плате за десет одсто и увођење накнаде за рад викендом, и то од 20 одсто, можда било ослонац да остану радници у фирми. 

Он је упознао окупљене раднике о одлукама синидкалних органа и затражио да у року од седам до десет дана размисле о могућим даљим корацима, у случају да управа фирме не прихвати синдикалне захтјеве. У том случају ће синдикална скупштина поново засједати и евентуално се одлучити и на радикалнији начин борбе, укључујући чак и прекид производње на мјесец дана. 

Предсједник Синдиката металаца и рудара Републике Српске Обрад Белензада рекао је да овај синдикат и Конфедерација синдиката Српске подржавају захтјеве приједорских рудара и да ће то чинити и даље. 

"С правом се траже веће плате и има простора за то. Има простора и за то да радници не буду отпуштени, него да се копа руда и у Љубији и да буду примљени нови радници", поручио је Белензада. 

Он каже да кључну улогу има Влада Републике Српске која са "Арселор Миталом" мора што прије да утврди да ли ће рудник Љубија бити поново покренут или продат. 

Белензада је рекао да руда има тржиште, што се види по томе што Зеница сада мора да увози руду. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана