Страх од морбила удвостручио број вакцинисане дјеце и одраслих

Д. С.
Страх од морбила удвостручио број вакцинисане дјеце и одраслих

Бањалука - У страху од морбила број вакцинисаних у Српској у марту ове године био је двоструко већи у односу на исти мјесец прошле године, док за вакцину против малих богиња никад није касно.

Поручено је то јуче у Бањалуци са дводневне радионице о имунизацији, коју је организовао Институт за јавно здравство РС уз подршку ресорног министарства, Свјетске здравствене организације и УНИЦЕФ-а.

Министар здравља и социјалне заштите РС истакао је да је невакцинисање дјеце један од "горућих и великих проблема у стварању здравог окружења и здраве популације".

- Прошле године је било више од 2.000 вакцинисаних, док је у марту ове године бројка достигла већ 5.000. Нажалост, морало је да дође до оболијевања да би људи схватили шта су урадили и који ризик наносе здрављу свога дјетета, а посебно здрављу све друге дјеце која нису вакцинисана - истакао је Богданић.

Према ријечима директора Института за јавно здравство РС Миодрага Марјановића, родитељи у Српској треба да буду мирни и без бриге јер се користе вакцине као и у ЕУ.

- Свака серија пролази ригорозне контроле страних и домаћих лабораторија - рекао је Марјановић.

Професор белгијског Института за имунологију и Универзитета Пјер ван Дам, који се тридесет година бави изучавањем вакцина и имунизације, истакао је да је вакцинација најбоље што родитељи могу да ураде за своју дјецу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана