Страдање породице Ђедовац на прузи и даље под велом тајне

nezavisne.com
Страдање породице Ђедовац на прузи и даље под велом тајне

Добој - Добојско Окружно јавно тужилаштво још избјегава да јавности објелодани шта је узрок саобраћајне несреће у којој је прије скоро девет мјесеци страдала четворочлана породица Ђедовац из Станова.

На питања да ли је окончана истрага у овом случају те да ли је утврђено шта је узрок несреће на прузи, из ове правосудне институције није прецизно одговорено.

У Тужилаштву наводе да су у циљу расвјетљавања околности које су довеле до саобраћајне незгоде наредили саобраћајно-техничко вјештачење динамике настанка и узрока настанка саобраћајне незгоде, а тај посао је повјерен Криминалистичко-техничком центру МУП-а РС у Бањалуци.

„На основу анализе резултата саобраћајно-техничког вјештачња о узроку настанка саобраћајне незгоде, Тужилаштво ће одлучити о даљем току поступка у наведеном предмету“, наводе у овој правосудној институцији.

Саобраћајна несрећа се догодила 12. марта на пружном прелазу у близини стајалишта Грабовица, када се пасат, у којем се налазила четворочлана породица, сударио с теретним возом „Жељезница РС“.

Воз, натоварен жељезном рудом у двадесетак вагона, саобраћао је на релацији од Омарске до Зенице.

За воланом је била Славица Ђедовац (46), док је на мјесту сувозача сједио супруг Златко (53), који су кобне ноћи из Станова кренули у Добој по кћерке, које су биле на рођенданској забави.

Супружници су у судару аута и воза на лицу мјеста смртно страдали, док су њихове кћерке Николина (18) и Кристина (17) задобиле тешке повреде, од којих је млађа умрла у добојској болници неколико сати након несреће.

Старија кћерка Николина умрла је дан касније у Универзитетском клиничком центру РС. Стравичне несреће су се присјетили недавно, када је обиљежен Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних несрећа.

„Што се тиче узрока настанка саобраћајне незгоде, ту Тужилаштво води истрагу и нико други, наравно, нема надлежност да се укључује или мијеша у рад, и ми, очекујемо да се та истрага заврши и да Тужилаштво утврди узроке ове саобраћајне незгоде“, изјавио је Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС.

Пружни прелаз на којем се догодила несрећа мјештани Станова су означили као црну тачку у саобраћају, али надлежне институције се не усуђују тако лако етикетирати прелазе.

„Ја не бих сада говорио о жељезничким прелазима јер се ту преплићу надлежности и не бих овом приликом о томе“, казао је Славко Ковачевић, предсједник Савјета за безбједност саобраћаја Добоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана