Stradala djeca dobijaju spomenik

Srna
Stradala djeca dobijaju spomenik

Istočno Sarajevo - Pokrovitelj izgradnje spomen-obilježja djeci Srpskog Sarajeva stradaloj u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu biće predsjednik RS Milorad Dodik, izjavila je u Istočnom Novom Sarajevu direktorica Osnovne škole "Sveti Sava" Danijela Mrda.

- Spomen-obilježje za koje je idejno rješenje uradio akademski slikar Borko Močević biće postavljeno u dvorištu naše škole - rekla je Mrda u četvrtak uveče obraćajući se na akademiji "Djecu vam neću oprostiti", kojom je završena manifestacija "Dani sjećanja" posvećena stradanju srpske djece u ratovima u 20. vijeku.

Ona je navela da je OŠ "Sveti Sava" sa udruženjima proisteklim iz proteklog rata pokrenula inicijativu za izgradnju spomen-obilježja u dvorištu škole.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da je veoma važno da se sjećamo svih žrtava, a posebno djece kao osjetljive kategorije koja je kroz cijeli 20. vijek preživljavala razne oblike stradanja i torture.

- Moramo da znamo šta nam se desilo u prošlosti, jer je poznata činjenica da onaj ko kontroliše prošlost, kontroliše i sadašnjost i projektuje budućnost generacijama koje dolaze - istakao je Kojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana