Stotine đaka u Republici Srpskoj nije stiglo na nastavu

Milijana Latinović i dopisnici
Stotine đaka u Republici Srpskoj nije stiglo na nastavu

Banjaluka - Snježni nanosi spriječili su juče na stotine đaka da dođu u školu, zbog čega nastava nije organizovana u nekoliko opština RS.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS, nastava je obustavljena u OŠ "Branko Ćopić" u Krupi na Uni, OŠ "Rade Marjanac" i Strojicama kod Šipova i OŠ "Petar Škundrić" u Budimlić Japri kod Oštre Luke, koje ukupno pohađa oko 245 učenika. Do škole nisu uspjeli da dođu ni učenici u opštini Han Pijesak gdje je snijeg dostigao 63 centimetra, a svi lokalni putevi su neprohodni.

- Na nastavu juče nisu došli učenici iz sela Džimrije jer đački autobus nije mogao da dođe do njih - rekao je radnik u OŠ "Milan Ilić Čiča Šumadijski" Mladen Vidović. Snijeg koji neprekidno pada donio je stanovnicima Han Pijeska probleme u snabdijevanju strujom i vodom.

- Zbog ispadanja dalekovoda Kraljeva gora iz elektrosistema u nedjelju je došlo do prekida u isporuci vode - kazao je v.d. direktora Komunalnog preduzeća "Javor" Čedo Golijan.

Komunalni inspektor u Srebrenici Mirsad Mujić ističe da su svi putevi u planinskom dijelu opštine neprohodni.

- Zbog neprohodnih puteva učenici iz udaljenih planinskih sela koji koriste prevoz juče nisu stigli na nastavu - rekao je Mujić. On dodaje da visina snijega u planinskom dijelu opštine premašuje 40 centimetara, a smetovi koje je vjetar nanio u usjeke na nekim putevima viši su od jednog metra.

Na području opštine Krupa na Uni i dalje je na snazi stanje elementarne nepogode koje je proglašeno u subotu. Načelnik Gojko Kličković kaže da je opština juče oko podne ponovo ostala bez električne energije.

- Radnici "Elektrodistribucije" su na terenu i otklanjaju kvarove u čemu im pomažu i mještani, ali su nove snježne padavine prouzrokovale pad sistema - rekao je Kličković. Dodao je da Opštinski štab Civilne zaštite stalno zasjeda i da su rezerve pogonskog goriva pri kraju.

Iz "Elektrodistribucije" Prijedor ističu da je bez struje i dalje područje Kozina i dio Ljubije, dok u Sokocu više od 25 sela nema struju.

- Uzrok kvara su mokar snijeg, koji se lijepi na užad na elektromreži, kao i drveće koje pod teretom snijega dodiruje elektromrežu - saopšteno je iz "Elektrodistribucije".

Direktor OŠ "Sveti Sava" Novi Grad Marina Ovuka izjavila je da je situacija bolja od očekivane.

- U OŠ "Branko Ćopić" u Donjim Agićima nema električne energije, ali problem rješavamo pomoću agregata - kazala je Ovuka.

Jahorina

Radnici Olimpijskog centra "Jahorina", "Šumarstva" i "Romanija puteva" su na putu prema Jahorini uklanjali drveće koje bi moglo pasti na put, rekla je juče portparol OC "Jahorina" Ivana Lizdek.

Ona je navela da se drveće, koje se nalazi uz put, savilo zbog težine i opterećenja snijegom i moglo bi se srušiti na put, te se iz preventivnih razloga vrši sječa. Prema njenim riječima, zbog ovih radova zabilježeni su i kraći zastoji u saobraćaju na ovom području.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana