Стоп дуплим контролама инспектора

Свјетлана Шурлан
Стоп дуплим контролама инспектора

Бањалука - С обзиром на то да је рад инспектора са локалног и републичког нивоа често некоординисан, да постоје дупле контроле и различита тумачења прописа, Влада Српске одлучна је да крене у реформу Инспектората РС и обједињавање свих инспекција.

Влада је овим прихватила примједбе пословне заједнице на рад инспекција у РС и њихов захтјев да посебна пажња у наредне три године буде посвећена овом питању.

- Постојеће рјешење има за посљедицу да инспектори са локалног и републичког нивоа обично раде некоординисано, због чега долази до преклапања надлежности, дуплих контрола, а неријетко и до различитог тумачења прописа - истакли су у Влади.

Истичу да ће реформа инспекција бити рађена заједно са Савезом општина и градова РС, с циљем обједињавања инспекција свих нивоа власти у Инспекторат РС.

Програмом економских реформи за идуће три године прописано је да 2018. буде урађена анализа стања у области инспекција на свим нивоима, за шта је задужено Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС и Инспекторат РС.

Ове двије институције током 2019. године треба да израде и усвоје акциони план за реформу инспекција у Српској.

Циљ је да у 2020. години буде коначно реформисан Инспекторат и обједињене све инспекције.

- Реформа инспекција би требало да има неутралан ефекат на буџет - истакли су у Влади и додали да би реформа требало да утиче на раст и конкурентност привреде.

Додали су да постоји ризик да локалне заједнице покажу отпор због узимања надлежности инспекција.

Из Инспектората РС су рекли да су до сада у више наврата истицали да би јачање функционалне повезаности свих инспекција омогућило много ефикасније и ефективније организовање надзора.

- Било би омогућено и економичније коришћење расположивих финансијских и кадровских ресурса, као и смањење инспекцијског оптерећења привредних субјеката - рекла је портпарол Инспектората Душанка Макивић.

Представници Инспектората су на сједници Предсједништва Савеза општина и градова РС у септембру ове године дали подршку изградњи што ефикасније мреже инспектора.

Пословна заједница

У Привредној комори РС и Унији удружења послодаваца РС су рекли да траже унапређење поступака контроле, рада правосуђа, системске реформе и друге мјере.

- Инсистирамо на формирању јединствене инспекције да би биле избјегнуте дупле и непланске инспекцијске контроле привредних субјеката - сагласни су у пословној заједници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана