Stočarima iz FBiH kajmak, Srpskoj mrvice

Marijana Miljić
Stočarima iz FBiH kajmak, Srpskoj mrvice

Banjaluka - Sve dok junetinu u Tursku izvozi samo firma iz Federacije BiH, stočari iz Srpske od tog posla neće imati veće koristi, nego samo FBiH, stav je stočara iz RS.

Junetinu je u Tursku ranije izvozila mesna industrija "Bajra" iz Travnika, ali je ona skinuta sa liste izvoznika zbog neispravne pošiljke mesa koja je u avgustu prošle godine završila na turskom tržištu. Sada je taj posao pripao mesnoj industriji "Mujanović" iz Sarajeva.

Poljoprivrednici iz RS nedavno su upozorili nadležne da su u minusu i da nemaju nikakve koristi od izvoza junetine na tursko tržište jer samo firma iz FBiH radi taj posao. Nova tura otkupa junetine za Tursku počela je prije desetak dana, a stočari navode da situacija nije promijenjena.

- Ništa bolje nije. Niko iz Srpske ne izvozi meso u Tursku i samim tim mi smo u podređenom položaju. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović se ne zalaže za nas. Tim poslom niko ne treba da se hvali jer od njega nikakve koristi nemaju stočari u RS, već isključivo Federacija, odakle je i otkupljivač. Oni skidaju kajmak, a mi radimo sa gubicima - kazao je potpredsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Ranko Sarajlić.

Naglasio je da su stočari u RS ogorčeni što se posao sa Turskom forsira na jednom otkupljivaču.

- To je posao za manipulacije i mešetarenje, a nikako za razvoj domaće mesne industrije i stočarstva. Da mi zavisimo od ovoga posla, odavno bismo farme zatvorili. Zaraženo meso koje je otkriveno u Turskoj je vjerovatno na domaće tržište stiglo iz zemalja Evropske unije i zatim poslato u Tursku. Kod nas to meso niko ne kontroliše. Mi uvozimo neispravno i prodajemo svome narodu, koji zatim moramo da liječimo - kazao je Sarajlić i dodao da stočari iz RS imaju sreće što je cijena junadi porasla u Srbiji, zbog čega otkupljivači preko Drine traže junad na tržištu Srpske.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Savo Bakajlić prije nekoliko dana prodao je firmi "Mujanović" 20 grla junadi za izvoz u Tursku.

- Situacija bi bila daleko bolja da Srpska ima svog izvoznika za tržište te zemlje. Na otkup u Semberiji čeka još negdje oko 2.000 grla, a stočari ne znaju da li će uspjeti da prodaju sva. Sve je to neizvjesno. Otkupljivači natovare jedan šleper, pa čekamo nekoliko dana na drugi. Taj posao sa Turskom bio bi koliko-toliko bolji kada bi stočari iz RS imali svog otkupljivača stoke za to tržište. Mogli bismo bolje krojiti planove - kazao je Bakajlić i dodao da je otkup junadi na domaćem tržištu počeo jer je cijena stoke skočila u zemljama regiona.

Odobrene kvote

Mirko Šarović rekao je ranije da je trenutno od Turske otvoren aranžman za 5.000 tona junetine.

-  Do zastoja izvoza mesa u Tursku došlo je zato što je jedan od izvoznika skinut sa liste zbog neispravne pošiljke mesa. Sklopljen je aranžman sa drugim izvoznim objektima i otkup žive stoke u BiH počeo je 31. januara - rekao je Šarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana