Сточарима из ФБиХ кајмак, Српској мрвице

Маријана Миљић
Сточарима из ФБиХ кајмак, Српској мрвице

Бањалука - Све док јунетину у Турску извози само фирма из Федерације БиХ, сточари из Српске од тог посла неће имати веће користи, него само ФБиХ, став је сточара из РС.

Јунетину је у Турску раније извозила месна индустрија "Бајра" из Травника, али је она скинута са листе извозника због неисправне пошиљке меса која је у августу прошле године завршила на турском тржишту. Сада је тај посао припао месној индустрији "Мујановић" из Сарајева.

Пољопривредници из РС недавно су упозорили надлежне да су у минусу и да немају никакве користи од извоза јунетине на турско тржиште јер само фирма из ФБиХ ради тај посао. Нова тура откупа јунетине за Турску почела је прије десетак дана, а сточари наводе да ситуација није промијењена.

- Ништа боље није. Нико из Српске не извози месо у Турску и самим тим ми смо у подређеном положају. Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић се не залаже за нас. Тим послом нико не треба да се хвали јер од њега никакве користи немају сточари у РС, већ искључиво Федерација, одакле је и откупљивач. Они скидају кајмак, а ми радимо са губицима - казао је потпредсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Ранко Сарајлић.

Нагласио је да су сточари у РС огорчени што се посао са Турском форсира на једном откупљивачу.

- То је посао за манипулације и мешетарење, а никако за развој домаће месне индустрије и сточарства. Да ми зависимо од овога посла, одавно бисмо фарме затворили. Заражено месо које је откривено у Турској је вјероватно на домаће тржиште стигло из земаља Европске уније и затим послато у Турску. Код нас то месо нико не контролише. Ми увозимо неисправно и продајемо своме народу, који затим морамо да лијечимо - казао је Сарајлић и додао да сточари из РС имају среће што је цијена јунади порасла у Србији, због чега откупљивачи преко Дрине траже јунад на тржишту Српске.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије Саво Бакајлић прије неколико дана продао је фирми "Мујановић" 20 грла јунади за извоз у Турску.

- Ситуација би била далеко боља да Српска има свог извозника за тржиште те земље. На откуп у Семберији чека још негдје око 2.000 грла, а сточари не знају да ли ће успјети да продају сва. Све је то неизвјесно. Откупљивачи натоваре један шлепер, па чекамо неколико дана на други. Тај посао са Турском био би колико-толико бољи када би сточари из РС имали свог откупљивача стоке за то тржиште. Могли бисмо боље кројити планове - казао је Бакајлић и додао да је откуп јунади на домаћем тржишту почео јер је цијена стоке скочила у земљама региона.

Одобрене квоте

Мирко Шаровић рекао је раније да је тренутно од Турске отворен аранжман за 5.000 тона јунетине.

-  До застоја извоза меса у Турску дошло је зато што је један од извозника скинут са листе због неисправне пошиљке меса. Склопљен је аранжман са другим извозним објектима и откуп живе стоке у БиХ почео је 31. јануара - рекао је Шаровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана