Stiže toplotnio udar

Cvija Mrkonjić
Stiže toplotnio udar

Banjaluka - Prvi ovogodišnji talas vreline, prema prognozi meteorologa, danas bi trebalo da pogodi RS, a najviša temperatura očekuje se u banjalučkoj i bijeljinskoj regiji gdje će dostići čak 34 stepena Celzijusa.

Ljekari upozoravaju da su nagle promjene temperature veoma opasne posebno za hronične bolesnike i savjetuju stanovništvu da se u tom periodu sklone sa otvorenog.

Danas i sutra će, prema riječima meteorologa, biti neuobičajeno visoke temperature za ovaj period godine. U Republičkom hidrometeorološkom zavodu su naveli da će se dnevna temperatura kretati između 27 i 33 stepena, sa izuzecima u Bijeljini i Banjaluci gdje će biti za jedan stepen toplije.

- Jutra će biti veoma topla, a tokom dana biće prave ljetne temperature. U noći sa srijede na četvrtak očekuje nas nova velika promjena. Osvježenje će pratiti pad temperature za deset stepeni u četvrtak ujutro - ističu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

U četvrtak se u pojedinim područjima očekuju kiša, grmljavina, pa čak i grad, dok će za vikend biti sunčano uz mogućnost lokalnih padavina i proljećne temperature.

- Tokom maja bi se trebalo zadržati pravo proljećno vrijeme, uz nagle oscilacije, ali bez vrelina - kažu meteorolozi.

Temperature u regionu su u proteklih mjesec bile izrazito promjenljive, pa je na planinama doskora padao snijeg, a skijališta su bila prepuna. Topli dani i zahlađenja stalno su se smjenjivali što je nepovoljno uticalo i na zdravlje stanovnika.

U banjalučkom Domu zdravlja ističu da nagle promjene vremena utiču najviše na zdravlje pacijenata koji boluju od teških, hroničnih i iscrpljujućih oboljenja, jer im to uzrokuje povećanje tegoba.

- Javlja se otežano kretanje i disanje, zamaranje, bol u grudima, preznojavanje, loš san i nervoza - kaže načelnik Službe porodične medicine Kosana Stanetić.

Ona je dodala da se hroničnim bolesnicima preporučuje redovno uzimanje propisane terapije i izbjegavanje izlaganja faktorima koji im mogu pogoršati stanje.

Temperatura

Do 34 stepena Celzijusa danas  

Do 33 stepena Celzijusa sutra  

Do 25 stepeni Celzijusa u četvrtak  

Do 25 stepeni Celzijusa za vikend  

 

Majski rekordi

34,4 stepena 1983. godine

35,2 stepena 2008. godine

 

Savjeti za zaštitu

>Unositi laganu hranu i dosta tečnosti

> Izbjegavati alkohol, so i šećer

> Nositi pamučnu odjeću svijetlih boja

> Nositi sunčane naočare i šešire

> Izbjegavati težak fizički napor

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana