Стиже робот за помоћ малишанима

Милијана Латиновић
Стиже робот за помоћ малишанима

Бањалука - Дјевојчице и дјечаци широм Републике Српске који имају потешкоће у кретању добиће шансу за нови корак јер су на донаторској вечери “С љубављу храбрим срцима” прикупљена 1,43 милиона марака, што је довољно за набавку система за роботски потпомогнуту рехабилитацију ових малишана.

Највећи донатори у овогодишњој хуманитарној акцији, деветој по реду, која је у недјељу, на празник Дјетињци, одржана у Банском двору Културном центру у Бањалуци, били су кабинет предсједнице РС Жељке Цвијановић и Влада Републике Србије.

Осим тога, значајан износ за набавку робота обезбиједили су грађани који су 83.000 пута позвали хуманитарни број 1411 и сваким позивом донирали једну марку за обољелу дјецу.

Да су телефонске жице биле усијане потврђују они који су се грађанима срдачно јављали на позиве и разговарали са њима, уједињени у хуманој мисији. Српска глумица Слобода Мићаловић-Ћетковић истакла је да је ово добра прилика да се на једном мјесту окупе људи из различитих сфера и свако на свој начин помогне да живот буде лакши.

- Најбоље би било када не би било потребе да се организују овакве акције, али када већ има потребе, треба да покажемо да смо људи - истакла је Мићаловић-Ћетковић.

Допринос овој хуманој мисији дао је и прослављени српски кошаркаш Дејан Бодирога, нагласивши да оваквих акција треба да буде више.

- Честитке свима који зову и који на тај начин одвајају средства да помогну онима којима је то најпотребније - рекао је Бодирога.

Поред бројних музичара, глумаца, привредника и политичара који су се током вечери јављали на телефоне и разговарали са грађанима, акцији се радо одазвао и чувени композитор и аутор дјечјих емисија Миња Субота, који је истакао да је веома значајно да су аутори ове хуманитарне вечери дјеца.

Положивши испит хуманости са чистом десетком, грађани, институције и сви људи добре воље, вратили су наду родитељима да ће њихова дјеца ускоро уз помоћ робота направити мале, али веома важне кораке.

- Срећна сам што се толико људи одазвало са жељом да помогну нашој дјеци. Захвална сам свима јер су нам овом акцијом улили наду у боље сутра - рекла је мајка дванаестогодишње Теодоре Павловић из Бањалуке, која болује од церебралне парализе, Даниела Зељаја. 

У Српској годишње од 150 до 200 дјеце има потребу за интензивним физикалним третманом уз коришћење роботике, а то ће им ускоро бити обезбијеђено у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић”.

- Српска ће у свом здравственом систему ускоро имати уређај за роботски асистирану хабилитацију и рехабилитацију. На донаторској вечери смо показали да смо, иако мало и не баш богато друштво, способни да се окупимо око правих вриједности - казала је помоћница директора за медицинске послове у заводу Сњежана Новаковић-Бурсаћ и захвалила предсједници РС, талентованој дјеци која су била партнери у овогодишњој акцији и свим донаторима. Сви који желе да допринесу овој акцији хуманитарни број 1411 могу позивати све до 7. јануара.

Претходне донаторске вечери (прикупљени износ у КМ)

2017. - за Фонд солидарности - 1,3 милиона

2016. - за Центар “За мајку и дијете” - 1,31 милион

2015. - за дјецу са ријетким генетским обољењима - 825.118

2014. - за изградњу Родитељске куће у Бањалуци  - 850.000

2013. - за дјецу с аутизмом - 607.000

2012. - за дјецу обољелу од дијабетеса мелитуса типа 1 - 700.000

2011. - за дјецу са поремећајима у развоју - 550.000

2010. - за дјецу обољелу од малигних болести - 300.000

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана