Stiže podrška za širenje proizvodnje u Višegradu

Milijana Latinović
Stiže podrška za širenje proizvodnje u Višegradu

Višegrad - Višegrad ima radnu snagu koja nedostaje Republici Srpskoj, uglavnom metalske, mašinske i drvne struke, a u idućem periodu potrebno je raditi na unapređenju privrede kako u ovoj, tako i u ostalim lokalnim zajednicama.

Istaknuto je to juče nakon sastanka ministra privrede i preduzetništva RS Vjekoslava Petričevića sa načelnikom Višegrada Mladenom Đurevićem.

Petričević je tokom posjete ovoj lokalnoj zajednici obišao i Fabriku čelične užadi UNIS USHA koja je nedavno kupila novu opremu s ciljem pokretanja posla u Fabrici za proizvodnju žice u Novom Goraždu, gdje će biti zaposleno 15 radnika. Ova višegradska fabrika, koja uspješno posluje od 1983. godine, zapošljava oko 50 radnika. S obzirom na to da je žica osnovna sirovina za proizvodnju čelične užadi, višegradska fabrika se kreditno zadužila da bi obezbijedila opremu za pogon u Novom Goraždu.

Petričević je istakao da je Vlada Srpske čvrsto opredijeljena za razvoj i obezbjeđenje povoljnijih uslova za preduzeća poput ovog, koja ulažu u proširenje proizvodnje i otvaraju nova radna mjesta.

- Razmatramo mogućnost da privrednicima uskoro budu na raspolaganju kreditni aranžmani s malom kamatnom stopom za nabavku novih tehnologija. Malu kamatnu stopu i dugoročno finansiranje obezbijediće država kroz model povoljnih kredita, u saradnji sa lokalnim bankama ili međunarodnim organizacijama - rekao je Petričević i dodao da tehnološki razvoj poboljšava konkurentnost i produktivnost domaće privrede.

Generalni direktor fabrike UNIS USHA Aleksandar Mandić istakao je za “Glas Srpske” da će ova firma u idućih godinu, dvije sigurno imati oko 150 radnika u pogonu u Višegradu i Novom Goraždu, što je veoma značajan iskorak.

- Izvozimo oko 75 odsto svega što proizvedemo. Ministar je najavio određene subvencije prilikom nabavke opreme što će nama, a i drugim izvoznicima, mnogo olakšati poslovanje - rekao je Mandić.

Đurević je istakao da je sa ministrom razgovarao o planovima za naredni period, te da vjeruje da će oni biti ostvareni na zadovoljstvo svih.

- Bitno je to što smo konkretizovali ključne probleme i siguran sam da ćemo zajedničkim radom napraviti bolju situaciju u privrednom sektoru - istakao je Đurević i napomenuo da je u novih sedam firmi zaposleno više od 100 radnika.+

Privredna konferencija

U Višegradu je juče održana treća po redu Privredna konferencija posvećena turizmu i poljoprivredi, na kojoj je istaknuto da je turizam u ovoj opštini nakon izgradnje Andrićgrada doživio ekspanziju, te da je u proteklom periodu osnovana i Poljoprivredna zadruga s ciljem poboljšanja uslova za bavljenje poljoprivredom. Na konferenciji su predstavljeni privredni potencijali i novi projekti za potencijalne investitore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana