Stiže plata za radnike Kosmosa

Cvija Mrkonjić
Stiže plata za radnike Kosmosa

Banjaluka - Radnici banjalučkog preduzeća "Kosmos" trebalo bi da za nekoliko dana dobiju platu, zbog čega su odustali od stupanja u štrajk.

Predstavnici sindikata razgovarali su juče sa direktorom "Kosmosa" Dušanom Vješticom o problemima u preduzeću sa akcentom na isplatu plate, te uplaćivanju zdravstvenog i penzijskog osiguranja. Sastanak je održan poslije povratka Vještice iz Sudana. Vještica je putovao u Afriku kako bi naplatio novac za radove koje su radnici "Kosmosa" realizovali u toj afričkoj državi. Iako se vratio bez novca, radnici kažu da za sada neće stupiti u štrajk, jer im je obećana isplata jedne plate u toku naredne sedmice.

Potpredsjednik Sindikalne organizacije "Kosmosa", koja okuplja više od polovinu radnika koji su zaprijetili štrajkom, Branislav Marković je kazao da im je direktor objasnio da postoje tehnički problemi u vezi sa isplatom novca u Sudanu.

- Novac još nije na našem računu, jer postoje problemi sa transferom. Međutim, Vještica nam je rekao da će radovi biti naplaćeni i da postoji nekoliko načina da to bude urađeno - kazao je Marković.

On dodaje da im je direktor prenio da će saradnja sa afričkom firmom biti nastavljena.

- Vjerujemo da će naši problemi ubrzo biti riješeni, jer je Vještica zadovoljan rezultatom razgovora u Sudanu. Zahtijevali smo da se direktor obaveže da će nam ubuduće svakog mjeseca redovno uplaćivati plate, što nam je i obećao - objasnio je Marković.

Prema njegovim riječima, obećano im je da će biti regulisana i uplata penzijskog i zdravstvenog osiguranja, koje im je, kako je istakao, od životne važnosti.

- Vjerujemo u ono što smo čuli i što nam je obećano. Iako smo donijeli odluku o stupanju u štrajk, nastavićemo da radimo dok ne vidimo šta će se desiti naredne sedmice. Nadamo se da do obustave rada neće doći - istakao je Marković.

Vještica nije želio da govori o rezultatima razgovora u Africi.

- Radnici će dobiti svoj novac za nekoliko dana. Očekujem da će plata biti isplaćena u toku sljedeće sedmice. Sve je pod kontrolom - kazao je Vještica.

Radnici "Kosmosa" i prošle sedmice su odgodili stupanje u štrajk, jer su se nadali da će Vještica u Sudanu naplatiti radove i obezbijediti novac za isplatu jedne plate. Oni su tada najavili izlazak na ulicu ukoliko se direktor pojavi u firmi bez novca.

Većina radnika "Kosmosa" bila je u štrajku od 22. decembra 2014. godine jer nisu dobili više od 15 plata, a godinama im nisu uplaćivani ni doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Štrajk su prekinuli 19. maja, nakon što je direktor Dragan Ilić smijenjen, što je uz isplatu dijela plata bio jedan od ključnih zahtjeva.

Žrtva

Branislav Marković je ranije kazao da su spremni podnijeti svaku žrtvu za dobrobit firme, ali da ne mogu preživjeti sa samo 400 KM, koliko su primili u ovoj godini.

- Dušan Vještica je u firmu vratio poslovne partnere koje je prethodna uprava eliminisala, posla sada ima, ali ga treba završiti i naplatiti - kazao je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana