Stipendije kasne i po godinu

Bojana Vasić
Stipendije kasne i po godinu

Banjaluka, Ugljevik - Isplata stipendija u pojedinim opštinama kasni i do godinu dana, što studentima uveliko otežava studiranje.

Ovo je potvrdio Branko Petrović, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci, ističući da se studenti žale na kašnjenja.

"Dešava se da studenti tek nakon deset mjeseci ili godinu dana počnu dobijati stipendiju, i to ne odjednom sve, već jednu po jednu. Posebno je to zanimljivo jer su u pitanju neke od najrazvijenijih opština u RS kao što je, na primjer, Ugljevik, koji ima najveću prosječnu platu u RS. Ja sam stipendista te opštine i znam iz prve ruke za tu problematiku", naglasio je Petrović za Nezavisne novine.

Naveo je da sa isplatom stipendija kasne još i gradovi i opštine Bijeljina, Prijedor, Lopare i Nevesinje.

"Ono što je  najsmješnije jeste što ima pojava da neki studenti dobiju stipendiju dok drugi studenti iz iste opštine ne dobiju. Ne znam kako je to moguće", pita Petrović.

Spasenija Mirković, šef Odsjeka za obrazovanje u Odjeljenju za društvene djelatnosti opštine Ugljevik, potvrdila je da ima kašnjenja u isplatama stipendija zbog sveukupno teške ekonomske situacije.

"Imamo problem sa neredovnom isplatom, koju je uzrokovala i teška materijalna situacija i problemi koje su uzrokovale poplave, tako da se nadamo da ćemo uskoro sve zaostale stipendije isplatiti", navela je Mirkovićeva.

Ona je rekla da opština godišnje stipendira oko 20 studenata i da stipendije za studente s prosjekom 8,5 iznose 100, dok za one sa većim prosjekom iznose 150 KM, uz uslove da su položili sve ispite iz prethodne godine.

Iz opštine Lopare su kazali da i kod njih ima kašnjenja u isplati stipendija kao i u svemu ostalome, ali da se trude da isplate sve što prije.

"Mi smo prošle godine imali 10 stipendista kojima je isplaćeno po 100 KM, dok su za učenike predviđene jednokratne pomoći", kazali su u opštini Lopare.

Olivera Rosić, šef Odsjeka za obrazovanje u Odjeljenju za društvene djelatnosti u Prijedoru, kazala je da je konkurs za stipendije u toku i da je ove godine planirano povećanje izdvajanja za ovu namjenu za 50.000 KM.

"Mi ćemo za stipendije ove godine izdvojiti ukupno 350.000 KM, stipendije učeničke iznose 70, a studentske 120 KM. Riječ je o 55 stipendija prvog ciklusa studija i 65 stipendija za učenike srednjih škola", kazala je Rosićeva, potvrđujući da ima malo kašnjenja, ali da se ova opština trudi da na vrijeme isplaćuje sve svoje obaveze.

U opštini Nevesinje su potvrdili da, s obzirom na to da je isplata stipendija povezana sa prilivom sredstava u opštinu, ima kašnjenja.

"Bude kašnjenja dok se raspiše i traje konkurs pa dok studenti donesu sve potrebne potvrde i sve ostalo prođe i prvi kvartal dok ne počne isplata stipendija", kažu u opštini Nevesinje.

Ova opština godišnje izdvoji oko 133.000 KM za stipendije za 203 studenta i učenika.

"Studenti mjesečno dobijaju od 50 do 120 maraka kao i učenici u zavisnosti od kategorije", naveli su u ovoj opštini.

Prema riječima jedne studentkinje iz ove opštine, veoma je teško studirati kad stipendije kasne jer joj ni roditelji nemaju redovna primanja.

"Moji se bave poljoprivredom i ove godine je posebno teško. Često nemam novca ni za pravi ručak, već se sve svodi na supe iz kesice ili makarone, a za nabavku knjiga ili drugog što mi treba za fakultet ništa mi ne ostane", kazala je ona.

Kasa Ministarstva  

Ministarstvo prosvjete i kulture RS je za stipendiranje studenata u 2013/2014. godini izdvojilo 1,97 miliona KM. 

"Studenti koji konkurišu za stipendiju Ministarstva ne mogu primati stipendiju iz drugih javnih izvora stipendiranja, na primjer opštine ili drugih ministarstava", naveli su u ovoj instituciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana