Stipendije čekaju mjesecima, konkursi komplikovani

Milijana Latinović
Stipendije čekaju mjesecima, konkursi komplikovani

Banjaluka - Duge i komplikovane konkursne procedure i kašnjenje isplate stipendija samo su neke od primjedbi na stipendiranje studenata u Republici Srpskoj koje je utvrdila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

Revizori su, kontrolišući dodjelu stipendija Ministarstva prosvjete i kulture RS, Ministarstva nauke i tehnologije - Fond „Dr Milan Jelić“ i lokalnih zajednica, za akademske godine od 2012/2013. do 2016/2017, utvrdili da stipendiranje studenata nije u potpunosti transparentno.

Revizijom je utvrđeno i da je u navedenom periodu stipendiran skoro svaki šesti student, te da je u prosjeku godišnje dodjeljivano 8.800 stipendija u vrijednosti od 9,5 miliona maraka, a stipendije za studente prvog ciklusa studija čine tri četvrtine ukupnih stipendija.

- Ukupan broj stipendista u posmatranom periodu ima trend pada za četiri odsto, a dodijeljeni novac za šest odsto. Rast od 23 odsto zabilježen je samo kod stipendiranja studenata drugog i trećeg ciklusa studija - navedeno je u izvještaju.

Utvrđeno je da stipendije za prvi ciklus studija koje dodjeljuju ministarstva stagniraju, dok su u padu one koje stižu iz opština i gradova u RS.

- Među stipendistima njih 61 odsto su uspješni studenti, 30 odsto sa socijalnim statusom, dok devet odsto studira deficitarna zanimanja - navedeno je u izvještaju.

Revizori su imali zamjerke i na vrednovanje kriterijuma i rangiranje stipendista, navodeći da se mnogi kriterijumi ponavljaju, bez obzira na kategoriju stipendiranih studenata.

Čak i ako pohađaju iste studijske programe, te imaju približno isti prosjek ocjena i socijalni status, ne dobiju svi u isto vrijeme prvu stipendiju, što zavisi od koga ona stiže.

- Na stipendiju se čeka od tri do deset i više mjeseci - navedeno je u izvještaju revizora.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS ističu da se ne može napraviti kriterijum vrednovanja koji će odgovarati svima, ali da će naredne godine pokušati pronaći modul koji će se prilagoditi zaključku revizije.

- Na pet konkursa za dodjelu stipendija koje objavimo krajem oktobra pristigne oko 2.000 prijava. Konkursi su otvoreni do decembra, tako da nije moguće proceduru sprovesti u periodu koji je predložila revizija. Isplate stipendija se vrše u skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu Srpske i sve budu u kalendarskoj godini za koju su i objavljeni konkursi - naveli su iz Ministarstva prosvjete.

U Ministarstvu nauke i tehnologije smatraju da su procedure u vezi sa stipendiranjem studenata iz Fonda „Dr Milan Jelić“ u potpunosti adekvatne.

Banjaluka

Samostalni stručni saradnik za normativno-pravne poslove i upravni nadzor u Gradskoj upravi Banjaluka Bojana Radić kaže da revizori nisu imali primjedbe na sistem stipendiranja u Banjaluci.

- S ponosom možemo reći da smo pohvaljeni za naš sistem stipendiranja, kojim je postignuta svrha. Konkursi su javni, tako da ni u tom dijelu nije bilo zamjerki - rekla je Radićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana