Стипендије чекају мјесецима, конкурси компликовани

Милијана Латиновић
Стипендије чекају мјесецима, конкурси компликовани

Бањалука - Дуге и компликоване конкурсне процедуре и кашњење исплате стипендија само су неке од примједби на стипендирање студената у Републици Српској које је утврдила Главна служба за ревизију јавног сектора РС.

Ревизори су, контролишући додјелу стипендија Министарства просвјете и културе РС, Министарства науке и технологије - Фонд „Др Милан Јелић“ и локалних заједница, за академске године од 2012/2013. до 2016/2017, утврдили да стипендирање студената није у потпуности транспарентно.

Ревизијом је утврђено и да је у наведеном периоду стипендиран скоро сваки шести студент, те да је у просјеку годишње додјељивано 8.800 стипендија у вриједности од 9,5 милиона марака, а стипендије за студенте првог циклуса студија чине три четвртине укупних стипендија.

- Укупан број стипендиста у посматраном периоду има тренд пада за четири одсто, а додијељени новац за шест одсто. Раст од 23 одсто забиљежен је само код стипендирања студената другог и трећег циклуса студија - наведено је у извјештају.

Утврђено је да стипендије за први циклус студија које додјељују министарства стагнирају, док су у паду оне које стижу из општина и градова у РС.

- Међу стипендистима њих 61 одсто су успјешни студенти, 30 одсто са социјалним статусом, док девет одсто студира дефицитарна занимања - наведено је у извјештају.

Ревизори су имали замјерке и на вредновање критеријума и рангирање стипендиста, наводећи да се многи критеријуми понављају, без обзира на категорију стипендираних студената.

Чак и ако похађају исте студијске програме, те имају приближно исти просјек оцјена и социјални статус, не добију сви у исто вријеме прву стипендију, што зависи од кога она стиже.

- На стипендију се чека од три до десет и више мјесеци - наведено је у извјештају ревизора.

Из Министарства просвјете и културе РС истичу да се не може направити критеријум вредновања који ће одговарати свима, али да ће наредне године покушати пронаћи модул који ће се прилагодити закључку ревизије.

- На пет конкурса за додјелу стипендија које објавимо крајем октобра пристигне око 2.000 пријава. Конкурси су отворени до децембра, тако да није могуће процедуру спровести у периоду који је предложила ревизија. Исплате стипендија се врше у складу са расположивим средствима у буџету Српске и све буду у календарској години за коју су и објављени конкурси - навели су из Министарства просвјете.

У Министарству науке и технологије сматрају да су процедуре у вези са стипендирањем студената из Фонда „Др Милан Јелић“ у потпуности адекватне.

Бањалука

Самостални стручни сарадник за нормативно-правне послове и управни надзор у Градској управи Бањалука Бојана Радић каже да ревизори нису имали примједбе на систем стипендирања у Бањалуци.

- С поносом можемо рећи да смо похваљени за наш систем стипендирања, којим је постигнута сврха. Конкурси су јавни, тако да ни у том дијелу није било замјерки - рекла је Радићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана