Sti­mu­la­ti­vne ot­pre­mni­ne za 160 želje­zni­ča­ra

M. Mi.
Sti­mu­la­ti­vne ot­pre­mni­ne za 160 želje­zni­ča­ra

Banjalu­ka - Sti­mu­la­ti­vne ot­pre­mni­ne bi­će is­pla­će­ne za oko 160 ra­dni­ka „Želje­zni­ca RS“ (ŽRS), a no­vac za te na­mje­ne bi­će obe­zbi­je­đen iz kre­di­ta ko­ji je Svjet­ska ban­ka odo­bri­la za res­tru­ktu­ri­ranje ovog ja­vnog pre­du­ze­ća.

De­talje u ve­zi sa odo­brenjem kre­di­ta i na­či­nom njego­ve ra­spo­dje­le sa­op­šti­li su ju­če pred­sta­vni­ci Mi­nis­tar­stva sao­bra­ća­ja i ve­za RS, ŽRS i Svjet­ske ban­ke.

Pre­ma prvim pro­cje­na­ma, od 150 do 160 ra­dni­ka 50 160 radnika ŽRS spre­mno je da ode iz pre­du­ze­ća uz sti­mu­la­ti­vne ot­pre­mni­ne, odno­sno uz is­pla­tu šest pro­sje­čnih pla­ta.

mulativne otpremnine  koji je Svjetska banka odobrila

- Naj­ve­ći dio kre­di­ta Svjet­ske ban­ke, odno­sno 42,7 mi­li­ona evra bi­će us­mje­ren na izmi­renje svih oba­ve­za pre­ma za­po­sle­ni­ma, dok će 3,5 mi­li­ona evra bi­ti is­pla­će­no za ot­pre­mni­ne oni­ma sa ko­ji­ma će bi­ti pre­ki­nut ra­dni odnos, a pet mi­li­ona evra za raz­dva­janje in­fras­tru­ktu­re i uspos­tavljanje in­for­ma­ti­za­ci­je, te oko 128.000 evra za po­vla­čenje kre­di­ta -  ka­zao je mi­nis­tar sao­bra­ća­ja i ve­za RS Ne­đo Trni­nić.

Vrši­lac du­žnos­ti di­re­kto­ra ŽRS Dra­gan Sa­va­no­vić na­veo je da će broj za­po­sle­nih do kra­ja 2018. bi­ti sve­den na 2.500, te do­dao da dug „Želje­zni­ca“ izno­si oko 300 mi­li­ona KM.

Šef Kan­ce­la­ri­je Svjet­ske ban­ke za BiH i Crnu Go­ru Ema­nu­el Sa­li­nas re­kao je da će res­tru­ktu­ri­ranje omo­gu­ći­ti da te­re­tni sao­bra­ćaj ŽRS bu­de još efi­ka­sni­ji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana