Стево Пашалић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву: Наш индекс постаје “пасош” за иностранство

Милијана Латиновић
Стево Пашалић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву: Наш индекс постаје “пасош” за иностранство

Смањење броја студената је евидентно, али то не треба да чуди јер знамо да су европске границе широм отворене за радну снагу с ових подручја, рекао је у интервјуу за “Глас Српске” ректор Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић.

Он је истакао да многи одлазе на студије у земље Европске уније и Србију.

- Већ у првом року двадесетак наших бруцоша је након уписа узело исписнице како би студије наставили у Бечу. Упркос смањењу броја студената, опстанак факултета се не доводи у питање. Простора има за евентуалну реорганизацију неких студијских програма - тврди Пашалић.

ГЛАС: У првом уписном року за академску 2018/2019. годину на Универзитету у Источном Сарајеву попуњено је мање од половине предвиђеног броја мјеста. Шта је довело до тога да имамо никад празније амфитеатре?

ПАШАЛИЋ: Наши планови за упис су пренаглашени, у жељи да се достигне одређени број уписаних студената. Демографски трендови већ годинама утичу на смањење укупне популације, па и на број студената. Уписаних 1.009 бруцоша у првом року и очекивања уписа у наредна два рока обезбиједиће очекивани број студената на нашем Универзитету. Сваке године најмање 1.000 свршених средњошколаца из источног дијела РС студије упише у Србији.

ГЛАС: Како коментаришете то што на факултетима у првом року нису попуњена ни сва буџетска мјеста?

ПАШАЛИЋ: Нису то неочекивана дешавања. Годинама се зна који су студијски програми најпожељнији, а код нас је то медицина. Добро је што се осјећа пораст броја уписаних студената на природним и техничким наукама. До сада је доминирао број студената на друштвеним наукама, али уназад неколико година долази до смањења. Не треба заборавити да нису сви образовни профили предодређени за тржиште рада, што се често узима као једини репер. Ипак треба да школујемо и филозофе, социологе и учитеље, иако их има сразмјерно више на бироима за запошљавање.

ГЛАС: Како привољети свршене средњошколце да уписују факултете с којима ће имати посао?

ПАШАЛИЋ: Нисам сигуран да било ко може предочити свршеним средњошколцима да ће имати сигурно запослење. Али свакако да је пожељно имати представу гдје је лакше, а гдје теже доћи до запослења. Узалуд је говорити о реформи образовања ако нема реформе тржишта рада.

ГЛАС: Сектор информационих технологија у БиХ је у дефициту, недостаје око 6.000 ИТ стручњака. Зашто не школујемо тај кадар?

ПАШАЛИЋ: Код нас постоји смјер рачунарство и информатика, а конкретно информационе технологије немамо, иако је то тражен кадар. И они који се образују у тој струци одлазе у иностранство јер је то тамо много боље плаћено.

ГЛАС: Да ли ће бити расписан и трећи уписни рок?

ПАШАЛИЋ: Наравно, као и сваке године биће трећи уписни рок на свим студијским програмима гдје има слободних мјеста, а очигледно да ће их бити.

ГЛАС: Постоји ли могућност да неки студијски програми буду привремено замрзнути и који?

ПАШАЛИЋ: Веома је осјетљиво да било шта укидамо. О томе ћемо детаљније након трећег уписног рока. Ове године не можемо заледити ниједан студијски програм, а за убудуће ћемо видјети.

ГЛАС: Да ли је РС потребна нова стратегија образовања, с обзиром на неусклађеност потреба привреде и уписне политике, која је видљива већ годинама?

ПАШАЛИЋ: Иако је Стратегија образовања недавно усвојена, мислим да нам треба нова, боља стратегија с конкретним акционим програмом.

ГЛАС: Један од захтјева студената у новембру прошле године био је и запошљавање 100 асистената до краја академске године на оба јавна универзитета у Српској. Да ли је тај захтјев испуњен и у којој мјери?

ПАШАЛИЋ: У завршној смо фази пријема 25 најбољих студената на мјесто асистената. У плану је пријем асистената у континуитету тамо гдје то буде потребно и то је најбољи пут за развој Универзитета.

ГЛАС: Да ли је смањен број гостујућих професора на Универзитету у Источном Сарајеву и да ли је ријешен проблем професора са дуплим радним књижицама?

ПАШАЛИЋ: Тренутно имамо 300 гостујућих професора, а када сам ступио на мјесто вршиоца дужности ректора, било их је 404. Њихово ангажовање можемо смањити само ако стварамо властити кадар, а период од асистента до професора је око 20 година. Финансијски стојимо добро баш зато што смо скоро у потпуности ријешили проблем професора са дуплим радним књижицама. Било их је 35, некима смо се захвалили, а неки су остали као хонорарни сарадници. Малом броју смо дали отказе. Знамо да их има још пет, шест, али још нисмо ушли у траг гдје још раде.

Стратегија интернационализације

ГЛАС: Шта је циљ доношења стратегије интернационализације Универзитета 2018-2023. године?

ПАШАЛИЋ: Циљ је да унаприједимо докторске студије и да се увежемо са свјетским универзитетима. За докторске студије је пожељно имати бар два партнера. Нисмо међу најбољима, али стално напредујемо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана