Стево Пашалић, новоизабрани в.д. ректора Универзитета у Источном Сарајеву: Тражићемо рецепт да задржимо младе

Стево Пашалић, новоизабрани в.д. ректора Универзитета у Источном Сарајеву: Тражићемо рецепт да задржимо младе 04.10.2017 13:53 | Данијела Стоканић

Бањалука - У интересу јавних универзитета у РС и локалних заједница је останак младих у Српској и њихово образовање, како би сутра могли да вуку развој земље, због чега се рјешење за проблем све мањег броја уписаних бруцоша мора под хитно пронаћи.

Изјавио је то вршилац дужности ректора Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић, који је на ову функцију именован прије два дана. Он сматра да узроке који су довели до никад празнијих амфитеатара, али и рјешења за овај проблем треба тражити са представницима локалних заједница, које најбоље могу да предоче слике понуде и потражње за кадровима на тржишту рада.

- У интересу Универзитета, али и локалних заједница је да студенти, посебно они најбољи, остану у Српској. Све своје идеје за превазилажење овог проблема  предочићу осталим сенаторима, који ће донијети коначну одлуку. Циљ нам је што већи степен студентске искоришћености и образованости, јер су то будући потенцијални кадрови који ће замијенити генерације и вући развој ове земље - казао је Пашалић.

Додао је да су најважнији студенти и Универзитет, а највећа одговорност је, истиче, на ректору, проректорима, деканима и професорима.

- Први мој корак на функцији в.д. ректора је окупљање свих декана на Универзитету, које је планирано сутра. Са њима ћу разговарати о свим дешавањима на Универзитету, као и томе како ћемо и шта даље - казао је Пашалић, додајући да ситуација на Универзитету није толико алармантна како је приказано у јавности.

Досадашњи ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић поднио је неопозиву оставку на ту дужност прије двадесетак дана, након што су то од њега затражили декани десет факултета и представници студената ове високошколске установе, који су образложили игнорисањем потреба и отвореном опструкцијом појединих факултета. Њима се тада оштро успротивило седам декана овог универзитета, проректори за наставу и предсједник Управног одбора. Ректор овог универзитета биће изабран у року од шест мјесеци.

Уписна политика

Што се тиче уписне политике, Стево Пашалић каже да је то питање које треба да се рјешава на нивоу Владе РС, Министарства просвјете и културе РС, као и јавних и приватних високошколских установа.

- Уписна политика не треба само да се своди на жеље, које су пречесто нереалне. Мора се знати шта су приоритети, а то су свршени средњошколци, привлачење страних студената, као и афирмација Универзитета и боље рангирање на три свјетске ранг-листе - казао је Пашалић.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица