Стевандић организовао конференцију о младима у Српској

РТРС
Стевандић организовао конференцију о младима у Српској

Бањачука - "Млади у Српској – проблеми и перспективе – одлазак, останак и повратак" - овако гласи назив конференције коју је за младе организовао потпредсједник Народне скупштине Републике Српске. Послата је порука да су млади стуб земље, за које је потребно обезбиједити позитиван амбијент. Напоменуто је да ће неке од идеја са конференције бити упућене Влади и Народној скупштини Српске.

Остати или отићи, питање је о којем размишља велики број младих. Десетине хиљада њих већ је спаковало своје кофере у нади да ће просперитет пронаћи изван граница.

"Да кренемо од најбитнијег за младе, а то су примања, при завшетку факултета немогућност да се пронађе посао у струци", рекао је учесник конференције Душан Комљеновић.

Није неуобичајено да су се и они који су отишли вратили у Републику Српску. Неки од њих покрећу и властита привредна предузећа и доносе нове идеје, чиме помажу и економију земље. 

Иако није те струке, Александар је прије двије и по године покренуо агенцију за дигитални маркетинг, која данас запошљава седам радника.

"Тренутно у свијету недостаје око четири милиона ИТ стручњака и сматрам да је ИТ област једна од прилика за развој Републике Српске и БиХ. Област гдје можете да живите у Републици Српској, а да зарађујете по ЕУ стандардима", изјавио је учесник конференицје Александар Чичић.

Млади би требало да буду покретачка снага друштва и земље. Међутим многи су земљи окренули леђа и прије него што су покушали да дају свој допринос у њеном развоју.

"До сада смо углавном на неки начин развијали систем деструкције и младима дијелили лекције, а искуство нових занимања и нових технологија је такво да они имају више искуства од нас старијих", истакао је потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Остварити добар привредни амбијент, ускладити образовни систем са тржиштем рада, младима Српске омогућити адекватно бављење истраживачким радовима, само су неке од идеја које су представљене на конференцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана