Šteta u agraru 250 miliona KM

Marijana Miljić
Šteta u agraru 250 miliona KM

Banjaluka - Katastrofalne poplave i grad pričinili su, prema preliminarnim podacima, poljoprivredi štetu od 250 miliona maraka.

Navedeno je ovo u informaciju o stanju primarne poljoprivredne proizvodnje nakon poplava, grada i obilnih padavina zaključno sa 20. julom koju je usvojila Vlada Srpske na sjednici u srijedu.

- Šteta u biljnoj proizvodnji iznosi oko 210 miliona KM, dok se u stočarstvu procjenjuje na oko 40 miliona - navedeno je u informaciji.  

Poplave u maju uništile su usjeve na oko 50.000 hektara zemljišta, dok je pojava grada u junu i julu djelimično ili u potpunosti uništila rod voća na oko 1.700 hektara.

- Zaključno sa 20. julom u ponovljenoj sjetvi nakon poplava zasijano je ukupno oko 25.000 hektara kukuruza, odnosno presijane su sve poplavljene površine pod kukuruzom - navedeno je u informaciji.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je u koordinaciji sa Robnim rezervama RS obezbijedilo repromaterijale poljoprivrednicima za presijavanje.

Prinosi pšenice nakon poplava iznose oko 3,3 tone po hektaru, a kvalitet zrna je veoma loš, zbog čega će najveće količine ove žitarice završiti u stočnoj hrani.

Na požnjevenim površinama proizvedeno je oko 129.000 tona pšenice, od čega veći dio nije za ljudsku ishranu. Za ljudsku ishranu izgubljeno je i do 40.000 tona pšenice, s obzirom na to da je proizvodnja na oko 4.000 hektara potpuno uništena usljed majskih poplava, a 8.500 hektara još nije požnjeveno.

Protivgradna zaštita je tokom 22 dana ispalila 1.055 raketa, dok su za cijelu prošlu sezonu ispaljene 632 rakete.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika iz Bijeljine Ljubo Maletić rekao je da je indirektna šteta od poplava puno veća, te da će ostaviti velike posljedice na poljoprivrednike u idućih nekoliko godina.

- Grad je u maju oštetio stabla i polomio grane zbog čega će trebati najmanje tri godine da uništeni voćnjaci budu obnovljeni - rekao je Maletić i naglasio da će sigurno biti problema i oko nadoknade štete poljoprivrednicima jer nadležne institucije nemaju novca.

- Ratarima će šteta biti nadoknađena, ali za nekoliko godina. Poljoprivrednicima je trenutno potreban novac  kako bi mogli da sačuvaju koliko-toliko onoga što im je ostalo - istakao je Maletić i dodao da agrar u Srpskoj nikada nije bio u težoj situaciji.

Podsticaji  

U Ministarstvu poljoprivrede su kazali da isplata podsticaja ide po planu, te dodali da je Agencija za agrarna plaćanja poljoprivrednicima isplatila podsticaje za ovu godinu u iznosu od 9,5 miliona KM.

U realizaciji sredstava po osnovu obaveza iz 2013. godine prvi put nije prekoračen budžetski okvir od 60 miliona KM, dok su obaveze prema korisnicima iz ranijih godina realizovane iz sredstava poslovnih banaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana