Штета у аграру 250 милиона КМ

Мaријaнa Миљић
Штета у аграру 250 милиона КМ

Бaњaлукa - Катастрофалне поплаве и град причинили су, према прелиминарним подацима, пољопривреди штету од 250 милиона марака.

Наведено је ово у информацију о стању примарне пољопривредне производње након поплава, града и обилних падавина закључно са 20. јулом коју је усвојила Влада Српске на сједници у сриједу.

- Штета у биљној производњи износи око 210 милиона КМ, док се у сточарству процјењује на око 40 милиона - наведено је у информацији.  

Поплаве у мају уништиле су усјеве на око 50.000 хектара земљишта, док је појава града у јуну и јулу дјелимично или у потпуности уништила род воћа на око 1.700 хектара.

- Закључно са 20. јулом у поновљеној сјетви након поплава засијано је укупно око 25.000 хектара кукуруза, односно пресијане су све поплављене површине под кукурузом - наведено је у информацији.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС је у координацији са Робним резервама РС обезбиједило репроматеријале пољопривредницима за пресијавање.

Приноси пшенице након поплава износе око 3,3 тоне по хектару, а квалитет зрна је веома лош, због чега ће највеће количине ове житарице завршити у сточној храни.

На пожњевеним површинама произведено је око 129.000 тона пшенице, од чега већи дио није за људску исхрану. За људску исхрану изгубљено је и до 40.000 тона пшенице, с обзиром на то да је производња на око 4.000 хектара потпуно уништена усљед мајских поплава, а 8.500 хектара још није пожњевено.

Противградна заштита је током 22 дана испалила 1.055 ракета, док су за цијелу прошлу сезону испаљене 632 ракете.

Предсједник Удружења пољопривредника из Бијељине Љубо Малетић рекао је да је индиректна штета од поплава пуно већа, те да ће оставити велике посљедице на пољопривреднике у идућих неколико година.

- Град је у мају оштетио стабла и поломио гране због чега ће требати најмање три године да уништени воћњаци буду обновљени - рекао је Малетић и нагласио да ће сигурно бити проблема и око надокнаде штете пољопривредницима јер надлежне институције немају новца.

- Ратарима ће штета бити надокнађена, али за неколико година. Пољопривредницима је тренутно потребан новац  како би могли да сачувају колико-толико онога што им је остало - истакао је Малетић и додао да аграр у Српској никада није био у тежој ситуацији.

Подстицаји  

У Министарству пољопривреде су казали да исплата подстицаја иде по плану, те додали да је Aгенција за аграрна плаћања пољопривредницима исплатила подстицаје за ову годину у износу од 9,5 милиона КМ.

У реализацији средстава по основу обавеза из 2013. године први пут није прекорачен буџетски оквир од 60 милиона КМ, док су обавезе према корисницима из ранијих година реализоване из средстава пословних банака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана