Штедише у новој бици за новац

Анита Јанковић-Речевић
Штедише у новој бици за новац

Бањалука - Вијест да ће се институције БиХ укључити у рјешавање проблема око 5.500 штедиша некадашње Љубљанске банке обрадовала је власнике старе девизне штедње, којима Словенија одбија да исплати новац упркос пресуди Европског суда за људска права.

Савјет министара БиХ задужио је на посљедњој сједници министарства спољних послова, правде, те људских права и избјеглица БиХ да се укључе у дефинисање модела за пружање правне помоћи штедишама из БиХ који су присиљени да своје право на исплату новца траже путем словеначких правних лијекова, па чак и евентуалним поновним покретањем процеса пред Европским судом за људска права.

Ову одлуку Савјет министара донио је након што је Комитет министара Савјета Европе усвојио Резолуцију о затварању супервизије над провођењем пресуде "Алишић и други" у дијелу који се односи на Словенију, иако је БиХ покренула дебату о преурањености ове одлуке, којом је утврђено да је Словенија успоставила ефикасан механизам за извршење наведене пресуде.

БиХ сматра да је остало неријешено питање исплате новца штедишама који су своја потраживања према Љубљанској банци представили на јединственом рачуну грађана, али их нису употријебили у процесу приватизације.

Предсједница Управног одбора Удружења за заштиту девизних штедиша БиХ Амила Омерсофтић поздравила је одлуку Савјета министара истакавши да штедише нису у могућности да се саме боре са Словенијом која упорно одбија да им исплати новац.

- Након што је донесена резолуција и након што је Уставни суд Словеније одбацио да у меритуму разматра жалбе двоје наших штедиша затражили смо средином априла стручну помоћ Савјета министара. Очекујемо да нас позову да бисмо дефинисали правне моделе ђеловања према Словенији - рекла је Омерсофтићева. Појаснила је да Словенија одбија да исплати новац особама чији су штедни улози у Љубљанској банци евидентирани на јединственим рачунима грађана, такозваним сертификатима. Таквих власника старе девизне штедње у словеначкој банци било је 6.476.

- ФБиХ је 1997. године извршила конверзију потраживања штедиша од Љубљанске банке и штедишама дала вриједносни папир односно сертификат. Тим грађанима је било омогућено да у процесу приватизације откупе станове или купе акције предузећа. Уставни суд БиХ је 2001. године пресудио да је то против Устава и европске конвенције тако да више од 5.500 штедиша ту прилику није искористило и њихови сертификати су остали безвриједни - појаснила је она.

Додала је да је европском пресудом у случају "Алишић и други" утврђено да Словенија мора исплатити и штедњу власницима који нису искористили приватизацијско право.

- По том основу БиХ је 2006. године донијела закон и вратила новац власницима штедње у БиХ, а Словенија не да новац штедишама Љубљанске банке по том основу - рекла је она.

Верификација

Рок за верификацију старе девизне штедње истекао је 31. децембра прошле године, а Омерсофтићева истиче да велики број штедиша није поднио захтјев за исплату новца.

- Закон у БиХ предвиђа да лица која пропусте рок за верификацију своје право могу доказивати пред судовима али у Словенији то није случај. Остаје отворено питање како ће ти људи ријешити своја права - рекла је Омерсофтићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана