Статус професора камен спотицања

Драгана Келеч
Статус професора камен спотицања

Бањалука - Нацрт закона о високом образовању РС подијелио је академску заједницу. И док на јавним факултетима тврде да могу за двије године запослити двије трећине кадра у стални радни однос, на приватним тај рок сматрају нереалним.

На јавним универзитетима кажу да овакав закон дочекују спремни, док са приватних поручују да тај кадар није могуће створити преко ноћи, јер РС првенствено нема довољно доктора наука.

Замјерке имају и на прописане услове за извођење наставе на студијима права, здравства и образовања наставника, јер је предвиђено да имају најмање три четвртине запослених са пуним радним временом, а рок да то постигну је само година.

- То је апсолутно нереално. Очигледно се некоме жури да би по том основу вршио репресију - каже предсједник Управног одбора Паневропског универзитета "Апеирон" у Бањалуци Дарко Уремовић.

Према његовим ријечима, нацрт закона који је јуче усвојен у Народној скупштини РС има низ мањкавости које хитно треба отклонити.

- Већ имамо више од половине наставника у сталном радном односу и неће нам бити проблем да у идуће двије године запослимо двије трећине. Ипак, биће проблем другим факултетима да то учине - рекао је Уремовић.

Слично мисле и на Независном универзитету у Бањалуци. Ректор Жарко Павић истиче да према студијским програмима РС тренутно недостаје хиљаду доктора наука.

- Умјесто двије, треба бар пет година да би сви могли имати неопходан кадар по новим прописима - истиче Павић.

Како би једног асистента са мастером довели до звања и знања доцента потребно је, како каже Павић, минимално пет година, тачније, три године студија и двије радног искуства.

Павић наглашава и да не треба спречавати квалитетне људе из других земаља да долазе предавати на наше факултете.

- Ако можемо довести одличног професора из иностранства, зашто се ограничавати са двије трећине нашег кадра. Шта тиме уопште добијамо - пита Павић и додаје да РС тиме затвара слободну размјену студената и професора, што је основа Болоњске декларације.

Са њим се слаже и проректор за наставу на НУБЛ-у Слободан Жупљанин, који каже да реформски закон подразумијева побољшање квалитета високог образовања и интеграције, али да њих са оваквим нацртом неће бити.

И професор БЛЦ колеџа Бањалука Ненад Новаковић каже да овај факултет већ сада има двије трећине стално запослених наставника, али да ће та законска одредба створити проблем многим факултетима, а посебно јавним.

- Није проблем ни запослити људе, али питање је шта тиме добија високо образовање - наглашава Новаковић.

Одлазећи ректор бањалучког Универзитета Станко Станић, који ће ускоро на чело Економског факултета, истиче да само студијски програм геодезије не може одговорити  потребним кадром. За остале, каже, нема проблема. Да проблема са кадром неће бити, истиче и први човјек Медицинског факултета Милан Скробић.

- Увијек морамо ангажовати покојег гостујућег професора, али имамо велики број наших предавача и не видим зашто не бисмо могли испоштовати нови закон - истакао је Скробић.

Довољно кадра је и на Правном факултету у Бањалуци. Међутим, декан Витомир Поповић сматра да је овај нацрт закона покушај да се дио произведеног кадра на приватним "ухљеби" на државним факултетима.

- То је нешто што ће дугорочно срушити високо образовање. Не може се поредити квалитет кадра који стиже са приватних и јавних високошколских установа - наглашава Поповић.

И на Медицинском факултету у Фочи вјерују да неће бити проблема да испоштују закон.

Рок

У Министарству просвјете кажу да су у радној групи за израду нацрта закона о високом образовању учествовали представници оба јавна универзитета, који су предложили прописивање строжих услова као неминовност са којом се морају суочити. Прописан је и прелазни рок факултетима да се могу припремити како би га испунили.

Истичу да је Министарство спремно да продужи тај рок ако у јавној расправи о нацрту закону аргументовано буде доказано да ће прописивање те одредбе угрозити наставу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана