Старине у моди

Весна Поповић
Старине у моди

Бањалука - Старе и ријетке новчанице, кованице, иконе, оружје, књиге, фотографије и друго заборављено благо прохујалих времена јуче је било изложено у етно-селу “Љубачке долине” у бањалучком насељу Љубачево.

Овај једнодневни изложбено-продајни сајам у оквиру првог Сајма старина умјетнина и антиквитета окупио је око 20 колекционара из БиХ, Словеније, Србије и Хрватске. Дио збирке коју је прикупљао претходних 40 година представио је Здравко Кроле из Дервенте, а на његовом штанду су доминирали војна опрема и кованице.

- Међу експонатима је бодеж из доба Аустроугарске, који је украшен разним гравурама, шљемови из Другог свјетског рата, те новчић из старог Рима - рекао је Кроле и додао да је најстарији изложени предмет кубура на камен, која је стара између 200 и 300 година, а пазарио ју је у Осијеку.

У друштву љубитеља старина био је и Емин Хаџиабдић из Травника, који за себе каже да је сваштар.

- Већ три деценије сакупљам све и свашта, па сам старинама успио да напуним цијели спрат куће. Пошто сам сада пензионер, имам више времена да се посветим мом хобију - рекао је Хаџиабдић и додао да су стручњаци вриједност његове колекције процијенили на више од 200.000 КМ.

Међу интересантнијим експонатима које је донио на сајам су мапе старих жељезница из Првог и Другог свјетског рата, а од књига ту је “Јеванђеље по Матеју” из 1793. године.

- Набављам предмете на разне начине. Распитујем се гдје руше неку старију кућу или објекат, те да ли нешто имају на таванима - казао је Хаџиабдић.

Додао је да многи и не знају какво “благо” посједују.

- Тако сам пронашао и највредније предмете. То су двије иконе и рукопис из 1674. године - рекао је Хаџиабдић.

Власник етно-села Недељко Бранковић рекао је да су “Љубачке долине” настале из његове страсти за сакупљањем старина, те да је очекивано да се овакав сајам ту и одржи.

- Циљ сајма јесте да његујемо културу у свим сегментима, те да његујемо очување обичаја, традиције и културног насљеђа - рекао је Бранковић.

Из Туристичке организације Бањалука (ТОБЛ) поручују да сваки пут подржавају манифестације у овом етно-селу.

  • Још једном је показано да “Љубачке долине” заслужују мјесто на мапи културних догађаја. Уз њихову помоћ ТОБЛ може да развија културни туризам, што је значајно за Бањалуку и регион - казала је портпарол ТОБЛ-а Бранка Бранковић.

Традиција

Сајму је присуствовао и предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић, који је рекао како је битно да овакав сајам има туристичку, културну, али и едукативну ноту.

- Порука оваквог сајма јесте да требамо чувати културно-историјско насљеђе -  истакао је Талић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана