Старе особе без основа закинуте за бесплатно лијечење

Милијана Латиновић
Старе особе без основа закинуте за бесплатно лијечење

Бањалука - Уставни суд РС оцијенио је да одредба, према којој се осигураницима старијим од 65 година здравствене књижице без уплаћених доприноса овјеравају само у случају социјалне потребе, није у складу с Уставом Српске и Законом о здравственој заштити.

Разматрајући иницијативу о оцјени уставности и законитости ове одредбе Правилника о утврђивању својства осигураног лица, матичној евиденцији и здравственој књижици, који је донио Управни одбор Фонда здравственог осигурања РС,  Суд је оцијенио да је доносилац документа изашао из оквира својих овлашћења, јер је подзаконским актом увео додатни услов за остваривање права на здравствену заштиту. Тај услов односи се на рјешење Центра за социјални рад којим се доказује да је лице у стању социјалне потребе. 

Према оцјени Суда, наведеном одредбом нарушено је и начело законитости Устава РС, према којем прописи и други општи акти морају бити у сагласности са законом. У овом случају утврђено је да је дошло и до повреде начела уставности јер је оспорена норма правилника супротна члану Устава, којим је, између осталог, утврђено да стара лица имају право на здравствену заштиту из јавних прихода.

Из Фонда здравства истичу да су обавијештени о овој одлуци Уставног суда Српске и да ће у идућем периоду о томе упознати и Управни одбор.

- Након тога ћемо донијети одлуку о даљем поступању и евентуалним промјенама у нашим актима - рекли су у Фонду.

Истичу да су правилник измијенили прије пет година како би спријечили злоупотребе могућности овјере књижица без уплате доприноса.

- Дешавало се да пензионери који су остварили пензије у иностранству, а који треба сами да уплаћују допринос за здравствено осигурање, то нису чинили иако су им пензије биле далеко изнад просјечних пензија, па чак и плата у Српској - навели су у Фонду.

Додају да је због тога здравствени систем губио значајна финансијска средства, што се директно одражавало и на здравствену заштиту осигураника.

У Фонду здравства подсјећају да је плаћање доприноса законска обавеза те да се доприноси морају уплаћивати и за категорије којима се увијек овјери здравствена књижица, како им ни у једном моменту не би била ускраћена здравствена заштита.

- То не значи да за та лица није потребно да се уплаћују доприноси. Ниједном старијем лицу које нема реалних могућности да уплаћује доприносе никада није ускраћена здравствена заштита - истакли су у Фонду. 

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић каже да је упознат с овом одлуком Суда и поручује да ће Фонд морати мијењати правилник.

- Тражићу од Фонда да промијени правилник и да га усклади са важећим Законом о здравственој заштити у Српској. То је једино рјешење насталог проблема - рекао је Богданић.

Закон

Законом о здравственој заштити гарантовано је на нивоу Републике обезбјеђивање здравствене заштите под једнаким условима одређеним категоријама лица која су од посебног социјално-медицинског значаја.

То су дјеца до навршених 15 година, труднице, лица са инвалидитетом, лица у стању менталне ретардације, борци, ратни војни инвалиди и особе старије од 65 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана