Становници РС проблеме рјешавају таблетама

Ц. М.
Становници РС проблеме рјешавају таблетама

Бањалука - Грађани РС притиснути проблемима често посежу за лијековима за смирење и антидепресивима што потврђује и трошак Фонда здравственог осигурања (ФЗО) РС за ове намјене који је у првих девет мјесеци ове године износио око 1,7 милиона марака.

Портпарол ФЗО Дарија Филиповић-Остојић је казала да је у поменутом периоду за ове лијекове издато 256.799 рецепата.

- Фонд осигураницима финансира лијекове који се налазе на листи лијекова који се издају на рецепт, а највише су прописивани "алпразолам" за смирење и антидепресив "сертралин" - рекла је Филиповић-Остојић.

Она је напоменула да осигураници за прописане лијекове плаћају само партиципацију изузев ако су ослобођени те обавезе и додала да се ови лијекови у апотекама не би смјели издавати без рецепта.

- У укупној потрошњи лијекова који се издају на рецепт лијекови који дјелују на нервни систем, у које се убрајају и они за смирење и антидепресиви, налазе се на трећем мјесту - казала је Филиповић-Остојић.

Према подацима ФЗО током прошле године прописана су 374.172 рецепта за ове лијекове, а трошак Фонда је износио око 3,1 милиона марака.

Апотеке

У апотекама у РС кажу да су веома тражена и средства за смирење на биљној бази у облику таблета, чајева или капи која се могу купити и без рецепта.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана