Stanovnici RS popili 140.315 kutija sedativa

D. K.
Stanovnici RS popili 140.315 kutija sedativa

Banjaluka - Stanovnici RS sve češće uzimaju lijekove za smirenje ili antidepresive, o čemu svjedoče podaci da su u prvih pet mjeseci ove godine popili 140.315 kutija raznih sedativa, što je za gotovo 6.000 više nego lani u istom periodu.

U današnje vrijeme kada su stres i brz način života česti uzroci raznih bolesti, pa i depresije, za ovim tabletama mnogi olako posežu. To je pogrešno, ističu stručnjaci, i savjetuju da je u tim slučajevima neophodno potražiti pomoć ljekara.

Ipak, podaci iz svakodnevne prakse govore da se kod oko dvije trećine pacijenata koji se javljaju na pregled u ambulante depresija previdi, te tako ostaje nedijagnostikovana i neadekvatno ili nedovoljno liječena. Mladi depresiju obično maskiraju i "liječe" različitim vidovima zabave, igrama na sreću, konzumiranjem alkohola, pa čak i droga.

- Nerijetko se depresije mogu manifestovati i kroz napade bijesa, agresije, nasilničkog, promiskuitetnog i drugog vida ponašanja, što treba shvatiti kao apel za pomoć - kažu psiholozi.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS, u prvih pet mjeseci ove godine izdato je 77.266 recepata za lijekove za smirenje i 63.049 za antidepresive. Inače, od lijekova za smirenje koji su na listi Fonda, najviše je propisivan "alprazolam", a od antidepresiva "sertralin".

Izdati recepti

Za pet mjeseci ove godine:

- 77.266 za lijekove za smirenje

- 63.049 za antidepresive

Za pet mjeseci prošle godine:

- 72.815 za lijekove za smirenje

- 61.504 za antidepresive

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana