Vamed gradi medicinski blok

Dragana Keleč
Vamed gradi medicinski blok

Banjaluka - Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS dobilo je od Evropske investicione banke (EIB) saglasnost na izbor kompanije "Vamed" iz Austrije kao najuspješnijeg ponuđača za izvođenje rekonstrukcije i opremanje centralnog medicinskog bloka Univerzitetske bolnice Banjaluka koja bi trebalo da počne u septembru.

Rekao je to juče v. d. pomoćnika ministra zdravlja i socijalne zaštite u resoru za realizaciju projekata Gordan Jelić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Jelić je kazao da će konačna vrijednost ugovora biti poznata nakon zvaničnih pregovora između resornog ministarstva i kompanije "Vamed" koji su planirani idućeg mjeseca.

Prema njegovim riječima, ova kompanija je dala ponudu od 83,9 miliona evra, ali to ne znači da će biti ta cijena, odnosno da bi mogli proći i jeftinije.

Naglasio je da će se ugovor potpisivati "ključ u ruke", što znači da će oni raditi i rekonstrukciju i opremanje i da neće biti naknadnih radova i dodatnih ugovora.

- Očekuje se da će ugovor biti potpisan krajem avgusta ili početkom septembra, a kompanija bi mogla početi da radi u septembru - kazao je Jelić i dodao da je planirano da svi radovi budu završeni za oko 40 mjeseci.

On je podsjetio da je proces evaluacije bio detaljan, te da je kriterijume zadovoljilo pet kompanija, za koje se od juna 2013. pa sve do februara 2014. godine radilo na pripremi tenderske dokumentacije, uz pomoć tehničkih konsultanata iz njemačke kompanije "Obermajer".

Kada je riječ o promjeni naziva Kliničkog centra Banjaluka u Univerzitetsku bolnicu, v. d. direktora Mirko Stanetić je kazao da je ta promjena isključivo tehničke prirode, koja ni u jednom segmentu ne mijenja status ustanove i njenih zaposlenih. On je na konferenciji za novinare objasnio da su prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, koji je usvojen u Narodnoj skupštini RS 2009. godini, sve bolnice u Srpskoj trebale da se registruju kao bolnice prvog, drugog, trećeg i četvrtog nivoa, pa tako i ova ustanova.

- Zbog potrebe registracije u sudu potpisa ovlašćene osobe koristi se Zakonom propisan naziv Univerzitetska bolnica Banjaluka. Za sve ostale potrebe koristi se naziv Univerzitetski klinički centar Banjaluka i potpuna postojeća organizaciona struktura - istakao je Stanetić i poručio svima koji su na bilo koji način uznemireni ili dovedeni u neugodnu poziciju da uloga ove ustanove u zdravstvenom sistemu RS, kao i svih zaposlenih ostaje ista. Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu RS juče je saopštio da ne prihvata odluku Vlade RS kojom se ukida KC u Banjaluci te traži da se ona odmah stavi van snage.

Novi objekat

Projektom je predviđena sanacija, adaptacija i reorganizacija centralnog medicinskog bloka, izgradnja novog sjevernog krila, kao i nabavka kompletne medicinske i nemedicinske opreme.

Novi objekat sjevernog krila, veličine 17.000 metara kvadratnih, biće izgrađen na mjestu na kome se sada nalazi nezavršena betonska konstrukcija. U ovom objektu biće smješteno 12 operacionih sala, Centralna jedinica za sterilizaciju, Centar za urgentnu medicinu i Patologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana