“Стан на дан” под лупом инспекције

ATV
“Стан на дан” под лупом инспекције

“Стан на дан” све је популарнији начин смјештаја, посебно у Бањалуци гдје се из године у годину тражи кревет више. Међутим изнајмљивању на црно испекција жели да стане у крај.

Контроле су појачали, а казне су од 500 до двије хиљаде марака. Ипак, признају да им није циљ да кажњавају већ да се овај начин рентање легализује.

“Контроле се врше на начин да ми контактирамо лица која покушавају пружање таквих услуга да се изјасне на своје услуге. До сад смо извршили око 180 таквих контрола, морамо рећи да је одзив био позитиван, јер људи нису били упознати са својим могућностима”, истакла је Душанка Макивић, портпарол Инспектората Републике Српске.

Сви који желе да издају стан на дан, а да би то било легално прво треба да склопе уговор са Туристичком организацијом. А након тога да се региструју у АПИФ-у. Они који се баве издавањем стана на дан, кажу да је на тржишту тренутно нелојална конкуренција па су и они за опцију да се сви региструју. 

Цијене станова сада се крећу између 40 и 60 маракa, а сама регистрација, кажу не би смањила зараду.

“Из године у годину се повећава број који се идздаје, сада их има око 250, мада је то тешко утврдити јер нису регистровани, регистар би то олакшао и самим власницима јер би били у легалним токовима и заштићени од стране џаве, а када се сви региструју то им неће смањити приходе и сви ће пословати под једнаким условима”, истакао је Александар Чичић, “Стан на дан”, Бањалука.

У бањалучкој Туристичкој организацији кажу да биљеже раст туриста зато би им добро дошло када би знали са коликим смјештајним капацитетом располажу. За сада знају за 1.900 мјеста, што кажу да није довољно. Вјерују када би се сви регистровали и слика туристичке понуде била би боља.

“Туристичка организација учествује добрим дијелом у регистрацији “стана на дан” и све неправилности обавјештава се инспекција, која ажурно ради тако да ми сматрамо да сви који су на букингу морају имати дозволу за рад”, истакла је Бранка Бранковић, Туристичка организација Бањалука. 

Из Пореске управе Републике Српске поручују да су порески обвезници који издају стан на дан дужни платити порез на остали доходак у износу од 10% на остварени доходак. Такође, су дужни плаћати и годишњи паушални износ боравишне таксе који износи од 15 до 30 марака. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана