“Стакленац” иде под закуп

Дарко Момић
“Стакленац” иде под закуп

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић покренуо је јуче процес реструктурирања “Акване”, која је са обавезама већим од четири милиона марака највећи градски губиташ.

Радојичић је на јучерашњем састанку са руководством овог предузећа и надлежним градским службама представио детаљан план којим се настоје смањити трошкови и повећати приходи “Акване”.

- Ове мјере неће бити популарне, али нећу дозволити да “Аквана” и даље срља у пропаст. Ако сада не пресијечемо, пријети реална опасност да предузеће дође у безизлазну ситуацију - рекао је на састанку Радојичић.

Према тврдњама једног од учесника састанка, најкрупнији рез односи се на јавне набавке “Акване”, јер је град преузео све јавне набавке овог предузећа.

- Поред тога, наложено је и да “Аквани” буде трајно одузето управљање “Стакленцем” у градском парку “Петар Кочић”. Угоститељски објекат у приземљу “Стакленца”, који је био у годишњем минусу од 200.000 КМ, од нове године ће бити издат у комерцијални закуп. Град ће током децембра организовати јавну лицитацију на којој ће бити понуђен закуп овог објекта, док ће горњи дио популарног “Стакленца” бити дат на управљање Банском двору Културном центру - објашњава извор “Гласа Српске”.

Истовремено, наставља он, руководству “Акване” и Тиму за реструктурирање наложено је да до 1. децембра припреме приједлог нове систематизације у предузећу у којем је тренутно запослено осамдесетак радника.

- Планирано је да десетак радника добије ангажман у новој спортској дворани која се гради на мјесту некадашњег Шопинг центра, док ће тачан вишак радника утврдити радна група до краја овог мјесеца - тврди наш извор.

Упоредо с тим, наложена је и темељна реорганизација угоститељског сектора која подразумијева појачану дисциплину и контролу, као и увођење видео-надзора, а све с циљем повећања прихода и смањивања расхода.

Све ове мјере су резултат вишемјесечног рада Тима за реструктурирање “Акване” и свјетски познате консултантске компаније “ПрицењатерхоусеЦооперс”.

Један од приједлога ове консултантске куће за превазилажење тешке ситуације у “Аквани” био је и покретање стечаја, али је то одбачено у самом старту и о стечају није ни расправљано.

Према сазнањима “Гласа Српске”, недавно је у корист “Акване” ријешен судски спор са италијанским “Ацвингером”, који је тражио одштету од пет милиона КМ због изградње воденог парка. На крају вишегодишње судске парнице пресуђено је да “Аквана” нема обавеза према бившем партнеру и да је дужна да му исплати “само” затезне камате у износу од 200.000 КМ.

Директор “Акване” Ведран Митровић захвалио је Градској управи и градоначелнику на труду и разумијевању за проблеме у “Аквани”.

- “Аквана” је од свог формирања била у проблемима, јер су ствари од почетка постављене како не треба и предузеће никако није могло на “зелену грану”. Ово је један добар потез који ће створити сигуран основ да предузеће стане на ноге и коначно почне да послује позитивно - каже Митровић.

Нема спајања са СЦ “Борик”

Игор Радојичић рекао је за “Глас Српске” да реструктурирање “Акване” не подразумијева спајање овог предузећа са Спортским центром “Борик”, јер се ради о другачијој врсти организације.

- СЦ “Борик” је јавна установа, а “Аквана” друштво са ограниченом одговорношћу. Да смо их спајали, морали бисмо наприје извршити трансформацију њиховог статуса. Поред тога, “Аквана” има губитке и судске спорове велике вриједности, тако да, све док се то не рашчисти, не би било ни финансијског основа за њихову интеграцију - рекао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана