Шта пише у Оштем колективном уговору

ATV
Шта пише у Оштем колективном уговору

АТВ је у посједу текста Општег колективног уговора, који су социјални партнери прошле седмице коначно договорили. До краја маја би, сваки од партнера требало да се изјасни о тексту, али АТВ сазнаје да је већ сада усаглашено неколико одредби.

Једна од њих је она о висини регреса, а општи колективни уговор предвиђа да он износи најмање 450 КМ и да су послодавци ослобођени плаћања пореза и доприноса на то новчано давање. Усаглашен је и услов за повећање плата радницима на основу радног стажа. У тексту тако стоји да ће се накнада увећавати за 0,3 како је наведено и у Закону о раду. Сви социјални партнери се још, међутим, нису усагласили око приједлога увећања и по другим основама. Радна верзија предвиђа неколико таквих услова.

“-По основу рада ноћу - за 30%

-По основу прековременог рада - за 25%

-По основу рада на дане државног празника или друге дане у које се по закону не ради - за 40%”, стоји у уговору.

 

У Радној верзији Општег колективног уговора, која је у посједу АТВ-а стоји да ће послодавац, у случају смрти радника, исплатити помоћ у висини најмање три просјечне плате, двије у случају смрти члана уже породице и једну у случају тешке инвалидности или болести радника. Прописано је и на колико дана плаћеног одсуства у току године  радник има право. Оно што је занимљиво је то да у радној верзији пише да би најдуже плаћено одсуство добили синдикални представници за потребе учешћа у раду синдикалних органа и едукација. Дуже и од радника који склапају брак, или добију дијете.

“-Приликом склапања брака – 2 радна дана

-Приликом смрти члана породице - 3 радна дана

-У случају теже болести члана породице – 2 радна дана

-Приликом рођења дјетета - 1 радни дан

-Приликом добровољног давања крви - 2 радна дана приликом сваког давања и то дан давања крви и наредни радни дан

-Учешће овлаштеног синдикалног представника у раду синдикалних органа и синдикалних едукација – до 5 дана”, стоји у уговору.

 

Око те ставке се социјални партнери ипак нису усагласили. Све оне око којих јесу, наћи ће се у коначној верзији документа. У савезу синдиката су њаавили да ће њихов став бити познат већ средином маја. До краја маја би требало да се изјасне и послодавци. Република Српска би тако,  три године након усвајања новог  Закона о раду, коначно  добила Општи колективни уговор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана