Šta je donijela odluka o ukidanju povlastica prilikom registracije vozila?

ATV
Šta je donijela odluka o ukidanju povlastica prilikom registracije vozila?

Banjaluka - Već dva mjeseca u osiguravajućim društvima Srpske nema nelegalnih popusta na registraciju automobila, bonova za gorivo i besplatnih pregleda.

Situacija se promijenila nakon što je Agencija za osiguranje naredila strogo poštovanje svojih smjernica. U osiguravajućim društvima priznaju da su mnogi obećavali brojne povlastice kako bi pridobili klijente, a onda su stigli na rub propasti i nisu mogli da isplati naknade za štetu.

Uvjeravaju da se tome konačno stalo u kraj.

"Do 1. 11 2017. su bili popusti koji su se kretali 40-45 odsto što je jako puno i što je sredstva osiguravajućih kuća učinilo besmislenim. Što se tiče same premije, mogu da kažem da je ona daleko kvalitetnija, sasvim logično, jer smo vraćali 40 – 45 odsto klijentima, što je na neki način ugrožavalo naša sredstva, naše tehničke rezerve”, rekao je Stevo Aničić, generalni direktor Dunav osiguranja.

Iako vozači izdvajaju više iz džepa, nije riječ o poskupljenju, već o poštovanju pravila, kaže Aničić. Registracija je tako za standardna vozila u prosjeku postala skuplja za 50 do 100 maraka. I agenti u osiguranju svjedoče da je Agencija prvi put uspjela da cijene dovede u red.

"To je otprilike nekih 20- 40 odsto na polisu. Ljudi stalno pitaju, misle da je ukinut popust – ne. Znači, ostao je popust ko je imao bonus od 50 odsto. Znači, samo oni popusti što su davali agenti kao što sam ja, to je u suštini nestalo. Plaća se cijena pune registracije”, pojašnjava Marinela Keranović, zastupnik u osiguranju.

Odstupanja, priča Keranović, ima u manjim osiguravajućim kućama, ali ni ona ne prelaze više od 20 maraka. Potvrđuju to i u Agenciji za osiguranje Srpske.

"Uz manje nepravilnosti, na tržištu osiguranja, od dana početka primjene Smjernica nema damping cijena. Naravno, još je rano za donošenje zaključka da je ovaj dugogodišnji problem tržišta osiguranja u potpunosti iskorijenjen”, navode iz Agencije za osiguranje RS.

Iako im nije drago što za osiguranje izdvajaju više novca, građani kažu da su bar sigurni da će im se šteta nadoknaditi. Neki su veće cijene već i osjetili po džepu.

Izvršni odbor Udruženja osiguravajućih društava i predstavnici Agencije se sastaju svake sedmice i kontrolišu primjenu smjernica. Od novembra je Agencija desetak puta kontrolisala rad osiguravajućih kuća u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana