Шта је донијела одлука о укидању повластица приликом регистрације возила?

ATV
Шта је донијела одлука о укидању повластица приликом регистрације возила?

Бањалука - Већ два мјесеца у осигуравајућим друштвима Српске нема нелегалних попуста на регистрацију аутомобила, бонова за гориво и бесплатних прегледа.

Ситуација се промијенила након што је Агенција за осигурање наредила строго поштовање својих смјерница. У осигуравајућим друштвима признају да су многи обећавали бројне повластице како би придобили клијенте, а онда су стигли на руб пропасти и нису могли да исплати накнаде за штету.

Увјеравају да се томе коначно стало у крај.

"До 1. 11 2017. су били попусти који су се кретали 40-45 одсто што је јако пуно и што је средства осигуравајућих кућа учинило бесмисленим. Што се тиче саме премије, могу да кажем да је она далеко квалитетнија, сасвим логично, јер смо враћали 40 – 45 одсто клијентима, што је на неки начин угрожавало наша средства, наше техничке резерве”, рекао је Стево Аничић, генерални директор Дунав осигурања.

Иако возачи издвајају више из џепа, није ријеч о поскупљењу, већ о поштовању правила, каже Аничић. Регистрација је тако за стандардна возила у просјеку постала скупља за 50 до 100 марака. И агенти у осигурању свједоче да је Агенција први пут успјела да цијене доведе у ред.

"То је отприлике неких 20- 40 одсто на полису. Људи стално питају, мисле да је укинут попуст – не. Значи, остао је попуст ко је имао бонус од 50 одсто. Значи, само они попусти што су давали агенти као што сам ја, то је у суштини нестало. Плаћа се цијена пуне регистрације”, појашњава Маринела Керановић, заступник у осигурању.

Одступања, прича Керановић, има у мањим осигуравајућим кућама, али ни она не прелазе више од 20 марака. Потврђују то и у Агенцији за осигурање Српске.

"Уз мање неправилности, на тржишту осигурања, од дана почетка примјене Смјерница нема дампинг цијена. Наравно, још је рано за доношење закључка да је овај дугогодишњи проблем тржишта осигурања у потпуности искоријењен”, наводе из Агенције за осигурање РС.

Иако им није драго што за осигурање издвајају више новца, грађани кажу да су бар сигурни да ће им се штета надокнадити. Неки су веће цијене већ и осјетили по џепу.

Извршни одбор Удружења осигуравајућих друштава и представници Агенције се састају сваке седмице и контролишу примјену смјерница. Од новембра је Агенција десетак пута контролисала рад осигуравајућих кућа у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана