Srpsku su stvarali i novinari RTRS-a

Srpsku su stvarali i novinari RTRS-a 27.04.2012 22:00 | Glas Srpske

BANjALUKA - Udruženje novinara Republike Srpske osuđuje javni istup predsjednika Boračke organizacije Pantelije Ćurguza i prijetnje koje je uputio generalnom direktoru Radio-televizije Republike Srpske Draganu Davidoviću riječima "bolje mu je da se zakačio sa cijelim svijetom nego sa mnom i BORS-om".

U Udruženju smatraju da je nedopustiv bilo kakav vid prijetnji novinarima, naročito kada su upućene lično i na adresu članova porodice.

- Udruženje novinara Republike Srpske podržaće svaki profesionalni rad novinara i neće dozvoliti da pojedinci, ma koju javnu funkciju obavljali, vrše pritisak na slobodu javne riječi - navodi se u saopštenju koje je prenijela Srna.

Izvršni odbor Nezavisnog sindikata RTRS-a najoštrije je osudio prijetnje predsjednika BORS-a upućene generalnom direktoru RTRS-a, ističući da ih shvataju kao i prijetnje upućene svim zaposlenim u ovoj medijskoj kući.

Iz ovog sindikata podsjećaju Panteliju Ćurguza da je u RTRS-u zaposleno više od 150 bivših boraca Vojske Republike Srpske i da je menadžment uvijek u skladu sa zakonskim propisima poštovao njihovu ulogu u otadžbinskom ratu.

- Slažemo se sa činjenicom koju je izrekao Pantelija Ćurguz, u kojoj kaže da nije bilo boraca VRS da ne bi bilo ni RTRS-a, i upravo zato ga podsjećamo na one koji su ovdje zaposleni i na važnost koju u ovom društvu predstavljamo - navodi IO Nezavisnog sindikata RTRS-a.

Podsjećaju Ćurguza da su srpski novinari i kamermani i svi drugi zaposleni u medijima bili rame uz rame sa borcima u stvaranju Republike Srpske, i da u tome, kao i u današnjem očuvanju Srpske, ogromnu ulogu imaju upravo zaposleni na RTRS-u.
Zbog svega toga,  Izvršni odbor Nezavisnog sindikata Radio-televizije RS u saopštenju moli Panteliju Ćurguza  da se u svojim javnim istupima ne krije iza cjelokupne Boračke organizacije, javlja Srna.

Prijetnje

- Draganu Davidoviću bolje bi bilo da se zakačio sa cijelim svijetom, nego sa mnom i BORS-om - rekao je u četvrtak predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz u Banjaluci.

On je ponovo tražio odgovornost RTRS-a za emitovanje filma "Pucanj u srce", navodeći da nije zadovoljan ostavkom urednika filmskog programa.

Predsjednik Regionalnog odbora BORS-a Istočno Sarajevo Željko Lalić rekao je da je izvinjenje RTRS-a prihvaćeno i da je reakcija RTRS-a bila dovoljna, te da je ta priča završena.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica