Српску су стварали и новинари РТРС-а

Глас Српске
Српску су стварали и новинари РТРС-а

БAЊAЛУКA - Удружење новинара Републике Српске осуђује јавни иступ предсједника Борачке организације Пантелије Ћургуза и пријетње које је упутио генералном директору Радио-телевизије Републике Српске Драгану Давидовићу ријечима "боље му је да се закачио са цијелим свијетом него са мном и БОРС-ом".

У Удружењу сматрају да је недопустив било какав вид пријетњи новинарима, нарочито када су упућене лично и на адресу чланова породице.

- Удружење новинара Републике Српске подржаће сваки професионални рад новинара и неће дозволити да појединци, ма коју јавну функцију обављали, врше притисак на слободу јавне ријечи - наводи се у саопштењу које је пренијела Срна.

Извршни одбор Независног синдиката РТРС-а најоштрије је осудио пријетње предсједника БОРС-а упућене генералном директору РТРС-а, истичући да их схватају као и пријетње упућене свим запосленим у овој медијској кући.

Из овог синдиката подсјећају Пантелију Ћургуза да је у РТРС-у запослено више од 150 бивших бораца Војске Републике Српске и да је менаџмент увијек у складу са законским прописима поштовао њихову улогу у отаџбинском рату.

- Слажемо се са чињеницом коју је изрекао Пантелија Ћургуз, у којој каже да није било бораца ВРС да не би било ни РТРС-а, и управо зато га подсјећамо на оне који су овдје запослени и на важност коју у овом друштву представљамо - наводи ИО Независног синдиката РТРС-а.

Подсјећају Ћургуза да су српски новинари и камермани и сви други запослени у медијима били раме уз раме са борцима у стварању Републике Српске, и да у томе, као и у данашњем очувању Српске, огромну улогу имају управо запослени на РТРС-у.
Због свега тога,  Извршни одбор Независног синдиката Радио-телевизије РС у саопштењу моли Пантелију Ћургуза  да се у својим јавним иступима не крије иза цјелокупне Борачке организације, јавља Срна.

Пријетње

- Драгану Давидовићу боље би било да се закачио са цијелим свијетом, него са мном и БОРС-ом - рекао је у четвртак предсједник БОРС-а Пантелија Ћургуз у Бањалуци.

Он је поново тражио одговорност РТРС-а за емитовање филма "Пуцањ у срце", наводећи да није задовољан оставком уредника филмског програма.

Предсједник Регионалног одбора БОРС-а Источно Сарајево Жељко Лалић рекао је да је извињење РТРС-а прихваћено и да је реакција РТРС-а била довољна, те да је та прича завршена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана