Srpski povratnici krov nad glavom čekaju četvrt vijeka

Milijana Latinović
Srpski povratnici krov nad glavom čekaju četvrt vijeka

Banjaluka - Tender za obnovu i izgradnju 114 kuća za srpske povratnike u federalnim opštinama Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo još nije raspisan, iako su od javnog poziva do danas prošle četiri godine.

Stanovnici ovih opština krov nad glavom trebalo je da dobiju do kraja prošle godine, ali su rokovi pomjereni, jer su poništena dva tendera za stambeno zbrinjavanje raseljenih.

Iako su krajem 2017. tvrdili da će novi tender raspisati početkom ove godine, u federalnom Ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica nemaju precizne informacije kada će to biti učinjeno. Ipak, ističu da bi tender trebalo da bude raspisan u ovom ili narednom mjesecu.

- Biće izgrađeno 114 stambenih objekata u ove tri opštine. Ne postoji zakonom definisan rok do kada kuće treba da budu obnovljene i izgrađene - naveli su iz ovog ministarstva.

Stalno prolongiranje rokova gasi i posljednju nadu mještana ovih opština da će se vratiti na svoja ognjišta iz kojih su raseljeni prije gotovo četvrt vijeka.

- Veliki je pritisak na opštinu, jer ljudi koji su potpisali ugovore za izgradnju i obnovu kuća još prije četiri godine stalno zovu i raspituju se. Niko nas ne obavještava o bilo kakvim aktivnostima u vezi sa tim. Da li su u pitanju političke igre ili nešto drugo, ne znam, ali je činjenica da najviše ispaštaju korisnici - rekao je načelnik opštine Bosansko Grahovo Duško Radun.

Dodao je da će u zavisnosti od oštećenja pojedine prijeratne kuće biti obnovljene, a neke ponovo izgrađene po sistemu "ključ u ruke".

Nezadovoljstvo zbog procedura koje otežavaju povratak u ove tri opštine ne krije ni načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša.

- Ovdje je riječ o klasičnoj opstrukciji ove tri opštine u FBiH od strane Sarajeva - kratko je poručio Radivojša.

Srpski delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Slaviša Mihajlović kaže da federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica svih ovih godina radi na tome da se izbjeglice ne vraćaju na područje FBiH.

- Treba im "čestitati" na tako negativnom uspjehu, jer je povratak na područje Federacije sveden na minimum. U protekle četiri godine i oni koji su se vratili na prijeratna ognjišta sada odlaze u mjesta u kojima su bili u vrijeme izbjeglištva. Oni imaju ciljanu strategiju da se povratak ili umanji ili spriječi. Situacija je dodatno otežana otkad je na čelu ministarstva SDA, jer svi znamo da je strategija te stranke da onemogući povratak i srpskih i hrvatskih izbjeglica - rekao je Mihajlović.

Koliko je situacija alarmantna, kaže Mihajlović, najbolje se vidi na primjeru opštine Drvar, gdje je prije četiri godine bilo oko 7.500 stanovnika, a sada je taj broj prepolovljen.

Liječenje

Prema odluci predsjednika RS Milorada Dodika srpski povratnici u federalnim opštinama Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo već skoro dva mjeseca mogu da se liječe u Republici Srpskoj.

Potpisan je protokol koji povratnicima u ove tri opštine u Livanjskom kantonu omogućava liječenje u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci i Bolnici "Dr Mladen Stojanović" u Prijedoru. Ranije su se liječili samo u Mostaru i Livnu, jer im vlasti u ovom kantonu nisu dozvoljavale pravo na izbor bolničkog liječenja.

Planirana izgradnja kuća

30 - Drvar

47 - Glamoč

37 - Bosansko Grahovo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana