Српски језик слаба тачка средњошколаца

Анита Јанковић-Речевић
Српски језик слаба тачка средњошколаца

Бањалука - Екстерна провјера знања ученика у средњим школама широм РС показала је да средњошколци из српског језика и хемије имају незавидно знање, док им информатика и историја иду боље од руке.

Подаци су то Републичког педагошког завода по чијим упутствима су средње стручне и техничке школе спровеле тестирање у различитим разредима из неколико предмета.

Тестове из српског језика и књижевности радила су 1.962 ученика другог разреда средњих стручних школа - трећег степена, а резултат у Српској је веома лош, свега 20,9 одсто.

- Најбоље резултате из српског постигли су ученици регионалног центра Требиње, док су најслабији били средњошколци из Источног Сарајева. Највише знања из граматике и књижевности имају ђаци средњошколског центра “Голуб Куреш” из Билеће, док су најслабији били ученици бањалучке Техничке школе - рекао је директор Завода Предраг Дамјановић.

На тестирању се нису прославили ни будући медицински техничари који су рјешавајући тестове из хемије показали мањак знања, остваривши такође резултат од 20,9 одсто. 

- Тестерањем је било обухваћено 12 медицинских школа, односно 632 ученика другог разреда медицинских техничара, а највише знање су показали ђаци регионалног центра Бијељина, док су најлошији били Херцеговци - истакао је Дамјановић. 

Према његовим ријечима, добрим резултатима се могу похвалити ученици СШЦ “Рудо” из Рудог који су са више од 80 процената успјешно ријешили тестове из информатике.

- Тестирањем из информатике било је обухваћено 1.947 ученика првог разреда трећег степена из 47 средњих стручних школа, а средњошколци су показали солидно знање, тачније резултат је 63 одсто - рекли су у Заводу  и додали  да су најмање знања у области рачунара имали ђаци СШЦ “Јован Цвијић” из Модриче.

Средњошколци су показали и солидно знање у познавању историских чињеница и догађаја, тачније 52,6 одсто, а тестове из историје радило је 788 ученика других разреда средњих стручних и техничких школа у Српској.

  • Најбоље знање из историје показали су средњошколци из Херцеговине, а најлошије ученици регионалног центра Источно Сарајево. Кад су у питању конкретне школе историју најбоље знају ђаци из бањалучког СШЦ “Гаудеамус” док су најлошији били ђаци из средње школе “27 јануар” из Рогатице - додали су у Заводу. Средњошколци појединих разреда и школа радили су тестове из енглеског језика, машинских материјала и књиговодства, а резултати су солидни. 

Предмети из којих су средњошколци радили тестове по занимањима 

Српски језик

* II разред: средње стручне школе (трогодишња занимања)

Историја

* II разред: пословно-правни техничар, туристички, угоститељски и кулинарски техничар

Енглески језик

* III разред:  занимања из области економије и туризма

Информатика

* И разред: средњих стручних школа (трогодишња занимања)

Хемија

* II разред: медицински техничари

Књиговодство

* III разред: економских техничара

Машински материјали

* I разред: занимања у машинским (четврти степен)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана