Српски језик на издисају

Милијана Латиновић
Српски језик на издисају

Бањалука - Све мање свршених средњошколаца у Републици Српској жели да изучава српски језик и књижевност, што потврђује податак да је на оба јавна универзитета у три рока на овај смјер уписано тек 28 бруцоша.

Према прописима Министарства просвјете и културе РС, потребно је минимално 15 кандидата да би могла бити организована настава на неком студијском програму. Судећи према томе, српски језик се на Филолошком факултету бањалучког Универзитета извукао за длаку јер предавања у амфитеатру слуша свега 23 студената, док је на Катедри за српски језик Филозофског факултета на Универзитету у Источном Сарајеву уписано тек пет бруцоша.

Занимљиво је да су кандидати умјесто српског радије бирали стране језике, па је на катедрама за енглески и њемачки језик и књижевност у Бањалуци уписано дупло више студената него на катедри за српски.

Професорица српског језика Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Миланка Бабић истиче да су подаци о броју уписаних студената поражавајући, док је, с друге стране, на јавним функцијама све више полуписмених.

- Прописи се морају мијењати с циљем заштите националног интереса, а језик је подлога националне културе. Дефинитивно је изостала промоција овог студијског програма и на томе морамо много више радити. Овако лош уписни резултат је и посљедица сталних апела да будући студенти бирају исплативија занимања, студирају техничке факултете, те да ће са дипломом српског језика завршити на бироу, што није тачно - рекла је Бабићева.

Додала је да ће академска заједница инсистирати на томе да српски језик добије посебан статус у школама, да буде повећан број часова и да у првим годинама студија постане обавезан.

- Бруцоши нам долазе из школа слабо описмењени, а свакодневно слушамо и људе за скупштинским говорницама који су полуписмени. Они који доносе значајне одлуке и имају јавне наступе морају бити бар писмени, зато је податак о свега пет уписаних студената заиста поражавајући - истакла је Бабићева.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић каже да, упркос недовољном броју уписаних студената, Одсјек за српски језик и књижевност неће замрзнути.

- Разматраћемо ситуацију за седам дана на сједници Сената, па ћемо видјети на који начин ће настава бити организована. Једна од опција је спајање са другим програмима, па ћемо видјети шта и како даље - рекао је Пашалић.

Виши стручни сарадник за односе с јавношћу на бањалучком Универзитету Дарио Станковић каже да се на свим студијским програмима настава редовно одвија.

- На прву годину студија на студијском програму за српски језик и књижевност уписано је 23 студената, тако да смо испунили законски минимум - рекао је Станковић.

Минимум  

Стево Пашалић истиче да је на десетак студијских програма у првој години на Универзитету у Источном Сарајеву уписано мање од прописаних 15 бруцоша. Дарио Станковић истиче да је прву годину студијског програма Историја на бањалучком Универзитету уписало 13 редовних студената, те да се настава нормално одвија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана