Српска у минусу за 6.000 ђака

nezavisne.com
Српска у минусу за 6.000 ђака

Бањалука - Према подацима Републичког завода за статистику РС, за четири године број ученика у основним школама у РС се смањио за око 6.000, а према ријечима стручњака, Република Српска на сваких пет година изгуби по једну генерацију основношколаца.

“На почетку школске 2014/15. године је у основним школама било 95.223 редовних ученика и основаца, док их је у школској 2018/19. години било 89.630”, стоји у билтену Завода.

Оно што је такође поражавајуће, а о чему свједочи статистика, јесте податак да је од почетка септембра 2017. године до краја августа 2018. из основних школа у РС чак 500 ученика отишло у иностранство.

“Директна посљедица опадања броја рођених, смањеног наталитета, јесте смањен упис ученика у школе. То се превасходно одрази на упис првачића, али и кад видимо укупан број ученика у основној школи, то је драстично смањење”, рекао је за “Независне” Александар Мајић, демограф из Бањалуке.

Према његовим ријечима, 1996. године у основним школама у РС је било око 127.000 ученика, а данас их имамо испод 90.000, што је, како каже, за око 40.000 ученика мање.

“У међувремену смо додали још један разред. Некад се осам година ишло у основну школу, а сада образовни процес траје девет година, али и поред тога што смо додали један разред, изгубили смо око 40.000 ученика”, упозорава Мајић.

Нагласио је да на око сваких пет година губимо по једну генерацију ученика јер смо, како појашњава, некад уписивали по 15.000 ученика у прве разреде, а сада уписујемо испод 10.000 ђака.

У посљедње вријеме смо, додаје Мајић, свјесни и све веће миграције становништва у иностранство.

“Ми смо одувијек били емиграционо подручје, али породице су остајале овдје, а сада је миграторни тренд такав да одлазе цијеле породице са дјецом, па се то одражава и на статистику”, наводи Мајић.

Како савјетује, неопходно је реаговати како би се овакав тренд што прије зауставио, а начин да се то уради јесу, истиче, едукације, промоције родитељства, породице, као и рад на популационој едукацији.

Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије, рекао је да је мањи број ученика посљедица пада наталитета, као и одласка великог броја људи.

“Бањалучка регија је некако најмање погођена тим трендом. Имам незваничне информације да је огроман одлив ученика у општини Мркоњић Град. Мркоњић је био општина која је и у времену прије рата имала пуно људи који су живјели и радили у иностранаству, тако да они сада имају буквално отворене путеве тамо код баке, деке, комплетне породице”, истиче Попржен те додаје да је овакав тренд наша реалност.

Предраг Рачановић, предсједник Актива директора основних школа регије Бијељина, казао је да је овакво стање поражавајуће.

“Немам тачне податке колико је смањен број, али на нашим састанцима Актива директора се сваке године констатује да је све мање ученика, посебно у сеоским срединама”, рекао је Рачановић за “Независне”.

Навео је да је и податак да је за годину дана чак 500 ученика отишло у иностранство заиста алармантан.

“Не бих у овом моменту знао шта је узрок томе, али је очигледно да сваке године број ученика опада, посебно у сеоским срединама. Конкретно, у градској школи имамо мање ђака, али не толико”, истакао је Рачановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана