Srpska u kolu za Ginisa

M. Latinović, M. Vujić
Srpska u kolu za Ginisa

Novi Sad - Ritmovi kola odjekivali su juče Novim Sadom, a u jednom ritmu na putu ka Ginisovoj knjizi rekorda igralo je 12.000 folkloraša.

U najduže kolo ikad viđeno upleli su se igrači iz 350 kulturno-umjetničkih društava pristiglih iz čak 11 zemalja, a ispisivanju istorije doprinos su dali i igrači iz RS. Manifestaciju "Veliko kolo za Ginisa" organizovalo je novosadsko Folklorno udruženje "Veliko kolo", a u kolu dužem od šest kilometara, koje se protezalo bulevarima i ulicama novosadskog Novog naselja, našli su se i članovi Folklornog ansambla "Kotor Varoš" i Kulturno-umjetničkog društva "Lepa Radić" iz Gradiške.

Koreograf folklornog ansambla "Kotor Varoš" Marina Tomić kaže da su ponosni što su bili karike grandioznog kola.

- Naša ljubav prema narodnim običajima, ogroman trud i predani rad ovim su dobili puni smisao. Nevjerovatan je osjećaj biti dio neviđenog spektakla. Srca su nam igrala u ritmu grandioznog kola koje će ubuduće biti i naša svojevrsna lična karta - kazala je Tomićeva, navodeći da je prezadovoljna nastupom kotorvaroških folkloraša.

Zadovoljstvo ne skriva ni predsjednik gradiškog Kulturno-umjetničkog društva "Lepa Radić" Davor Simišić, čijih je 45 članova bilo u kolu za Ginisa.

- Bilo je zaista nevjerovatno. Oko 12.000 učesnika u nošnjama sinhronizovano je igralo tri kola. Nastupom nam je ukazana velika čast. Ovim čuvamo tradicionalnu kulturu i umjetnost i promovišemo lokalnu zajednicu i svoju zemlju - istakao je Simišić.

Folkloraši su igrali "Veliko bačko kolo", "Užičko kolo" i "Katanku". Kako bi sve bilo uvježbano do najsitnijih detalja, svim učesnicima su mnogo ranije podijeljeni snimci sa melodijom i koracima.

- Upustili smo se u ovaj poduhvat kako bismo podigli reputaciju i postavili domaći zadatak za ceo region u oblasti kulturnog stvaralaštva i folklora - istakli su u Udruženju "Veliko kolo".

Publika je, osim svjedočenja i podrške folklorašima iz najdužeg kola, uživala u koncertima na kojima se predstavilo 290 kulturno-umjetničkih društava iz Srbije i zemalja regiona.

Pokloni

Ukrajinski kulturni centar obezbijedio je poklone za kulturno-umjetnička društva koja su učestvovala na manifestaciji. Svima je dodijeljen crijep na kojem je oslikan časovnik sa Petrovaradinske tvrđave. Poklon je jednako ukikatan kao i kolo koje su odigrali.

- Izrada poklona trajala je 14 dana - rekla je član Ukrajinskog kulturnog centra Dejana Ignjatić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana