Српска у колу за Гиниса

М. Латиновић, М. Вујић
Српска у колу за Гиниса

Нови Сад - Ритмови кола одјекивали су јуче Новим Садом, а у једном ритму на путу ка Гинисовој књизи рекорда играло је 12.000 фолклораша.

У најдуже коло икад виђено уплели су се играчи из 350 културно-умјетничких друштава пристиглих из чак 11 земаља, а исписивању историје допринос су дали и играчи из РС. Манифестацију "Велико коло за Гиниса" организовало је новосадско Фолклорно удружење "Велико коло", а у колу дужем од шест километара, које се протезало булеварима и улицама новосадског Новог насеља, нашли су се и чланови Фолклорног ансамбла "Котор Варош" и Културно-умјетничког друштва "Лепа Радић" из Градишке.

Кореограф фолклорног ансамбла "Котор Варош" Марина Томић каже да су поносни што су били карике грандиозног кола.

- Наша љубав према народним обичајима, огроман труд и предани рад овим су добили пуни смисао. Невјероватан је осјећај бити дио невиђеног спектакла. Срца су нам играла у ритму грандиозног кола које ће убудуће бити и наша својеврсна лична карта - казала је Томићева, наводећи да је презадовољна наступом которварошких фолклораша.

Задовољство не скрива ни предсједник градишког Културно-умјетничког друштва "Лепа Радић" Давор Симишић, чијих је 45 чланова било у колу за Гиниса.

- Било је заиста невјероватно. Око 12.000 учесника у ношњама синхронизовано је играло три кола. Наступом нам је указана велика част. Овим чувамо традиционалну културу и умјетност и промовишемо локалну заједницу и своју земљу - истакао је Симишић.

Фолклораши су играли "Велико бачко коло", "Ужичко коло" и "Катанку". Како би све било увјежбано до најситнијих детаља, свим учесницима су много раније подијељени снимци са мелодијом и корацима.

- Упустили смо се у овај подухват како бисмо подигли репутацију и поставили домаћи задатак за цео регион у области културног стваралаштва и фолклора - истакли су у Удружењу "Велико коло".

Публика је, осим свједочења и подршке фолклорашима из најдужег кола, уживала у концертима на којима се представило 290 културно-умјетничких друштава из Србије и земаља региона.

Поклони

Украјински културни центар обезбиједио је поклоне за културно-умјетничка друштва која су учествовала на манифестацији. Свима је додијељен цријеп на којем је осликан часовник са Петроварадинске тврђаве. Поклон је једнако укикатан као и коло које су одиграли.

- Израда поклона трајала је 14 дана - рекла је члан Украјинског културног центра Дејана Игњатић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана