Српска синоним за слободу и будућност

Свјетлана Ђуричић
Српска синоним за слободу и будућност

Бањалука - У темеље Српске уклесана су имена 782 припадника Министарства унутрашњих послова РС, а синоним за изборену слободу и одлучујућа ријеч за будућност је Република Српска.

Истакнуто је ово јуче на обиљежавању крсне славе МУП-а, Светог архангела Михаила - Аранђеловдана, које је почело предајом рапорта почасне јединице МУП-а предсједници РС Жељки Цвијановић. Након тога испред Централног спомен-обиљежја погинулим припадницима МУП-а у Одбрамбено-отаџбинском рату у Бањалуци служен је парастос.

Министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач честитао је крсну славу свим полицајцима, истичући да је наша обавеза и дужност да се на овај дан сјећамо својих јунака.

- Требало би да их се сјећамо цијеле године, али овај дан је посебно у њихову част. МУП наставља да брине о безбједности грађана РС и њихове имовине, те заштити свих вриједности. То је први задатак МУП-а који ћемо и даље обављати - рекао је Лукач.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик је рекао да је крсна слава МУП-а значајан датум, када се такође обиљежава потписивање Дејтонског споразума, али и улазак српске војске која је прије 100 година ослободила Бањалуку.

- Окупили смо се да искажемо захвалност свима који су за слободу дали животе и опредјељење да смо ту слободу, која је била резултат свих тих страдања, спремни да чувамо. Синоним за ту слободу и одлучујућа ријеч за будућност је Република Српска - нагласио је Додик и честитао крсну славу припадницима МУП-а и свима који славе.

Цвијановићева је нагласила да је овај дан изузетно значајан.

- МУП РС предано ради на безбједности Српске, њених грађана и имовине. Наша полиција је једина униформисана сила РС и показује то и кроз чување идентитета и националних обиљежја - казала је Цвијановићева и додала да је потребно јачати полицију како би и даље била важан дио свих глобалних и регионалних акција на сузбијању криминала, тероризма и осталих пријетњи.

Осим Додика, Цвијановићеве и Лукача, вијенце су на Централно спомен-обиљежје погинулим припадницима МУП-а положили и директор Полиције Српске Дарко Ћулум, делегације Народне скупштине, Владе Српске, мандатар за састав нове владе Радован Вишковић, представници Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логораша Српске, Трећег пјешадијског РС пука, те градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.  

Локалне заједнице

Крсна слава МУП-а РС обиљежена је и у Источном Сарајеву, Дервенти и осталим локалним заједницама широм Републике Српске. Тим поводом служени су парастоси и положени вијенци на спомен-обиљежја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана