Srpska promoviše turističku ponudu na Regionalnom sajmu u Novom Sadu

Dragana Keleč
Srpska promoviše turističku ponudu na Regionalnom sajmu u Novom Sadu

Novi Sad - Festivali sa bogatim sadržajima, kvalitetnom muzikom i zabavom organizovanom na mjestima čija priroda ostavlja bez daha najviše privlače turiste, a posebno mlade, sa čime Srpska i ove godine parira gotovo svim zemljama Balkana, ali i šire.

Poruka je to koju Turistička organizacija RS (TORS) ovih dana šalje sa svog štanda na petom Regionalnom sajmu omladinskog turizma "OPENS Youth Fair 2016" u Novom Sadu.

Taj sajam ove sedmice okupio je najatraktivnije turističke ponude, festivale i manifestacije iz cijelog Balkana, a mlade informisao kako da postanu učesnici zanimljivih projekata. Koliko je prilagođen mladima, pokazuje i njegov termin održavanja, jer je između dva atraktivna festivala - nedavno završenog „OK festa" na Tjentištu i "Egzita" koji danas počinje u Novom Sadu.

- Banjaluka, Trebinje, Višegrad, kao i nacionalni parkovi "Sutjeska" i "Kozara" najinteresantnije su destinacije RS mladima iz regiona, i na njih smo stavili akcenat u promociji naše turističke ponude - ističe viši stručni saradnik za razvoj omladinskog turizma u TORS-u Branka Mihajlović.

Ona predstavlja RS u Novom Sadu i kaže da je veoma zadovoljna brojem onih koji žele posjetiti Srpsku.

Omladinski turizam je značajan, kaže Mihajlovićeva, i može privući mnoge goste iz regiona, ali i iz cijelog svijeta.

- Trebinje je mnogima interesantno zbog blizine mora i raznih manifestacija, Banjaluka dominira bogatim kulturnim i sportskim sadržajima i ponudom raftinga, što imaju i u nacionalnim parkovima - ističe Mihajlovićeva.

Da Srpska zahvaljujući netaknutoj prirodi, ali i promociji njenog bogatstva svake godine ima sve veći broj gostiju, kaže i direktor TORS-a Nada Jovanović.

Ističe i da moramo biti svjesni da su uz prelijepu prirodu mnogo važne manifestacije, kako bismo privukli turiste.

- To je najbolje pokazao "OK fest" koji je primamljiv jer je u nacionalnom parku i ima mnogo toga za ponuditi - dodaje Jovanovićeva.

A koliko je sve više turista i na svoju obaveznu mapu putovanja dodalo RS, najbolje pokazuju sve popunjeniji smještajni kapaciteti.

- Šipovo i izvor Plive i Janjske otoke, te Ribnik i Balkana kod Mrkonjić Grada neizostavan su izbor stranaca - dodala je Jovanovićeva dodavši da očekuju veliki broj posjetilaca, a posebno mladih, na festivalu "Z.ET. od Šipova" koji će biti održan od 15. do 17. jula na Janjskim otokama.

Jahorina ljeti

Velika šansa Istočnog Sarajeva leži u ljetnom turizmu, a najveći potencijali ovog dijela RS su Jahorina, Trebević i pećina Orlovača. Direktor Turističke organizacije Branka Spasojević ističe da je Jahorina i ljeti veoma interesantna turistima, zbog čega pripremaju nove razne sadržaje.

- I na Trebeviću boravi mnogo turista, a sve popularnija je i pećina Orlovača, koja bilježi mnogo posjeta turista, kako pojedinačnih tako i organizovanih - dodaje Spasojevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana