Српска добија кардиохирургију до краја године

Анита Јанковић Речевић
Српска добија кардиохирургију до краја године

Бањалука - Срчани болесници са озбиљним здравственим проблема више неће морати одлазити на сложене хируршке захвате у клинике изван граница Српске, јер би Универзитетски клинички центар (УКЦ) РС до краја године требало да добије најсавременију кардиохирургију, што ће допринијети побољшању и очувању здравља становништва.

Радове на кардиохирургији у уторак су обишли предсједник Владе РС Радован Вишковић и министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић, који су са директором УКЦ-а РС Владом Ђајићем разговарали о плановима за развој овог центра у наредне четири године.

Вишковић је истакао да је кардиохирургија пријеко потребна Српској, те да је почаствован што ће за вријеме његовог мандата бити ријешено то питање, на које Српска чека дуже од двије и по деценије.

- Новац за изградњу је обезбијеђен. Имаћемо кардио-сале у којим ће наши љекари док оперишу моћи да контактирају са стручњацима из Словеније, Србије, Њемачке, што ће омогућити да и они помогну да одређени проблем у том моменту буде ријешен - рекао је Вишковић.

Нагласио је да је у плану и изградња гараже са 2.200 паркинг мјеста, у шта ће бити уложено око 30 милиона КМ, за шта је већ урађена пројектна документација и расписан тендер.

- Овдје дневно циркулише око 6.000 људи, при чему је више од 2.000 запослених и проблем паркинга је евидентан - навео је Вишковић и додао да је Влада посредством предузећа “Путеви РС” одобрила граду Бањалуци 2,5 милиона КМ за изградњу саобраћајнице око УКЦ-а, да би здравствени центар био што доступнији становништву.

Вишковић је нагласио да је Влада РС од 2006. године у градњу и модернизацију УКЦ-а инвестирала око 350 милиона КМ, те да су уложена средства оправдала своју намјену. Додао је да укупна дуговања у здравству износе 1,070 милијарди КМ те да је у плану да до краја године у трезорски систем буде уведено најмање 20 домова здравља и једна или двије болнице.

Шеранић је рекао да Српска ради на формирању здравственог система према потребама становништва те да ће изградњом кардиохирургије бити заокружена здравствена заштита за кардиоваскуларне пацијенте.

- У току је друга фаза изградње јужног крила УКЦ-а, гдје ће бити смјештена и кардиохирургија, а вриједност пројекта је 33 милиона КМ. На састанку смо разговарали и о покретању питања трансплантације у РС, прије свега са живог донора, што ће у потпуности бити активирано ове године у сарадњи са Војно-медицинском академијом из Београда, а радићемо и на развоју трансплантације са мртвих донора -  додао је Шеранић.

Ђајић је рекао да је циљ Владе и руководства УКЦ-а да овај здравствени центар буде најбољи у региону.

- У плану је изградња института за онкологију због све већег броја онколошких пацијената. То ће бити нова зграда гдје ћемо имати око 70 кревета за пацијенте који нису ни за кућно ни за болничко лијечење. У плану је и реконструкција гинекологије, Клинике за дјечје болести и Клинике за инфективне болести - истакао је Ђајић и додао да први пут у историји УКЦ-а губици нису милионски, те да су у прошлој години износили свега 39.000 КМ.

 

Стара хирургија

Владо Ђајић је истакао ће на локацији старе хирургије у центру Бањалуке највјероватније бити грађени станови за докторе и гостујуће професоре.

- Правимо планове да бисмо нашли најбоље рјешење. Ако будемо градили станове, они ће бити у власништву УКЦ-а, а уступљени на коришћење нашим љекарима да бисмо задржали кадар. Станови би били на располагању и љекарима који долазе у наш центар, како бисмо смањили трошкове за те намјене - рекао је Ђајић.

Плате

Премијер Радован Вишковић истакао је да Влада РС није у позицији да повећа плате медицинским радницима, бар не у оном обиму који тражи Струковни синдикат доктора медицине.

- Знам да треба ићи на повећање плата, али на самом почетку мандата сам рекао да расходи морају бити у складу са приходима. Најмањи је проблем бити добар премијер, изаћи у јавност и рећи повећаћемо плате медицинарима за 30 одсто, иако сам сигуран да нисмо у позицији да исплатимо 12 плата, већ десет и шта бисмо онда направили. Оно што са сигурношћу могу рећи је да неће бити смањења плата - додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана