Srpska će finansirati i treću vantjelesnu oplodnju

D. S.
Srpska će finansirati i treću vantjelesnu oplodnju

Banjaluka - Parovima u Srpskoj koji se bore sa sterilitetom RS će finansirati i treći pokušaj vantjelesne oplodnje.

Najavio je to u petak predsjednik RS Milorad Dodik prilikom otvaranja novih prostorija zdravstvene ustanove "Medico-S" u Banjaluci, jedine u RS u kojoj se obavljaju ove procedure.

- Fond zdravstvenog osiguranja godišnje izdvaja 2,5 miliona za dva pokušaja vantjelesne oplodnje, a RS će finansirati i treći - kazao je Dodik i dodao da je cilj da buduće majke ne moraju da putuju daleko, već da u Banjaluci imaju sve uslove za vantjelesnu oplodnju.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić istakao je da će, s obzirom na to da ide rebalans budžeta, pokušati što prije da obezbijede novac za treću vantjelesnu oplodnju.

- To će biti jako značajno za parove koji nisu u mogućnosti da se na prirodan način ostvare kao roditelji - kazao je Bogdanić.

Osnivač ustanove "Medico-S" Sanja Sibinčić istakla je da se posebno raduje zbog činjenice da će Fond finansirati i treću proceduru vantjelesne oplodnje jer su, prema svim istraživanjima, tri procedure optimalan broj da se dođe do đeteta.

Dodala je da je "Medico-S" uspostavio partnerstvo sa grupacijom "Pronatal" iz Češke, jednom od najuglednijih klinika za medicinski potpomognutu oplodnju u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana