Srpkinja poklonila zemljište za izgradnju mosta do bošnjačkog sela

nezavisne.com
Srpkinja poklonila zemljište za izgradnju mosta do bošnjačkog sela

Sanski Most - Dara Zurnić, mještanka sela Suhača, udaljenog desetak kilometara od Sanskog Mosta, poklonila je dio vlastitog zemljišta kako bi se mogao izgraditi most ka susjednom bošnjačkom selu Vrše.

Raniji most, koji je premošćavao lokalni potok, oštećen je za vrijeme poplava, koje su pogodile područje sanske općine prije četiri godine, te se ukazala potreba za izgradnjom novog.

Lokalne vlasti su uspjele osigurati sredstva za realizaciju ovog projekta kroz FERP program, namijenjen pomoći poplavljenim područjima, a njegova vrijednost iznosila je 70.000 maraka.

Prije nekoliko mjeseci započeli su građevinski radovi te su projektovani potpuno novi položaj mosta i trasa prilaznog puta koji vodi do njega, ali se naknadno ispostavilo kako će izgradnjom biti zahvaćen i dio zemljišta u privatnom vlasništvu Zurnićeve, neposredno ispred njene porodične kuće.

Mještani Vrša za “Nezavisne” kažu kako bi većina u takvoj situaciji pribjegla ucjenama i uslovljavanjima, ili zahtijevala novčano obeštećenje, ali je Zurnićeva, mještanka srpske nacionalnosti, postupila korektno, ustupivši dio sopstvenog zemljišta kako bi se most mogao izgraditi.

Sa Darom nismo uspjeli lično porazgovarati o ovom hvale vrijednom potezu jer je otputovala kod djece u posjetu.

“Hvala svima koji su pomogli da se ovaj projekat privede kraju, jer je ovo naša jedina veza s ostatkom svijeta. Hvala lokalnim vlastima i nadležnim institucijama, a posebno veliko hvala našoj komšinici Dari, njoj dugujemo veliku zahvalnost”, istakao je predstavnik mještana Vrša Admir Velić.

Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović istakao je kako se radi o kvalitetno urađenom projektu, koji će mnogo značiti stanovnicima pomenutog sela. “Posebno moram zahvaliti mještanki Dari Zurnić, koja je ustupila dio privatnog zemljišta kako bi trasa prilaznog puta do mosta bila sigurnija i kvalitetnije urađena”, rekao je Hasanbegović.

Prema njegovim riječima, na ovome neće stati. Cilj je da cijeli ovaj putni pravac bude prekriven asfaltnim zastorom, da se izgradi moderna saobraćajna komunikacija.

Inače, Suhača i Vrše su dva susjedna sela, koja nastanjuju Srbi i Bošnjaci, a odnosi među njima u mnogo čemu mogu biti primjer dobre saradnje i suživota.

Mještani dva sela dijele jedinstven stav po mnogim životnim pitanjima, pa su tako prije nekoliko mjeseci organizovali proteste protiv izradnje azila za pse u blizini njihovih kuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana