Srozale se plate, poskupjela garderoba

A. J.
Srozale se plate, poskupjela garderoba

Banjaluka - Cijene odjeće i obuće u RS u septembru bile su više za oko tri odsto u odnosu na avgust, dok je prosječna plata smanjena za 0,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U septembru su građani više novca morali da izdvoje i za troškove stanovanja koji su porasli za 0,6 odsto, a poskupio je i prevoz i to za 0,5 odsto. Više su bile i cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju za 0,1 odsto, dok su na godišnjem nivou cijene bile u prosjeku niže za 1,2 odsto.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković kazala je da je prosječna septembarska neto plata iznosila 834 KM.

- Do smanjenja plate došlo je uglavnom zbog manjeg broja plaćenih prekovremenih časova rada u djelatnostima vađenja ruda i kamena te snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacije - rekla je ona.

Najveće plate u septembru dobili su radnici u finansijskoj i djelatnosti osiguranja i to 1.299 KM, a najmanje zaposleni u području administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, na čije račune je uplaćeno 525 KM.

Predsjednik Pokreta potrošača RS Dragutin Bošković kaže da standard i kupovna moć stanovništva godinama opadaju i da su mnogi već uveliko na socijalnom dnu.

- Cijene proizvoda i usluga konstantno rastu, a pomalo poskupljuju i komunalije, dok penzije i plate samo padaju i najveći broj ljudi u Srpskoj živi na rubu egzistencije - rekao je Bošković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana